Op maandag 4 december onthulden gedeputeerde Cees Bijl en wethouder Robert Kleine een Social Sofa bij het Esdal College en de Bibliotheek in Klazienaveen. Zij hebben de Social Sofa gewonnen met een samenwerkingsproject voor vmbo-leerlingen en voorschoolse opvang. Deze landelijke wedstrijd is uitgeschreven door SPN, de samenwerkende provinciale ondersteuningsinstellingen, waaronder Biblionet Drenthe.

De Bibliotheek en het Esdal College Klazienaveen hebben de Social Sofa gewonnen met het samenwerkingsproject ‘Digitaal prentenboek’. Leerlingen, o.a. Kyra Strijker en Chimène Bults, van klas 2/3 vmbo maakten in dit project kennis met verschillende soorten prentenboeken en stelden een digitaal prentenboek samen.

De mooie digitale prentenboeken zijn aangeboden en voorgelezen aan de kinderen van Kinderdagverblijf Joepiejoep in Klazienaveen. Het project staat voor de samenwerking tussen de school, de Bibliotheek en het kinderdagverblijf (of peuterspeelzaal) met als doel de leesbevordering en informatievaardigheid te vergroten.

Het Klazienaveense project leidt tot verbinding en samenwerking in de buurt. Ook kan het opgeschaald worden. Dat waren eisen die de landelijke jury heel zwaar liet wegen. De Social Sofa, een met mozaïek ingelegde betonnen buitenbank, is geplaatst bij het gebouw waarin het Esdal College en de Bibliotheek zijn gevestigd. De sofa staat symbool voor verbinding en het tegengaan van sociale verkilling. Een bank voor iedereen en van iedereen.

onthulling social sofa