Esdal NieuwsFAQ

Leerplicht

Wij vinden aanwezigheid op school noodzakelijk. Het maakt de kans op een succesvolle schoolloopbaan groter. Daarom houden we het verzuim nauwkeurig bij. We letten natuurlijk op ongeoorloofd afwezig zijn (spijbelen), maar ook op verlofaanvragen, het aantal ziekmeldingen en het aantal keren dat een leerling te laat komt. Bij verlofaanvragen hanteren we de regels zoals die door de gemeentelijke afdeling leerplicht worden voorgeschreven.

De volledige leerplicht houdt op aan het einde van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar is geworden. Tot die tijd moet de leerling vijf dagen per week naar school. Hierna geldt voor jongeren die nog geen startkwalificatie hebben behaald, tot het bereiken van de leeftijd van 18 jaar de zogenaamde kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht houdt het behalen van een mbo-, een havo- of een vwo-diploma in. In de jaren dat de leerling leerplichtig is, moeten de ouder(s)/verzorger(s) ervoor zorgen dat de leerling de school bezoekt en alle lessen volgt.

De schoolleiding is wettelijk verplicht de afwezigheid bij te houden en ongeoorloofd schoolverzuim te melden aan de leerplichtambtenaar van de gemeente en via het digitaal verzuimloket bij DUO-IB-Groep. De schoolleiding is verplicht een melding te doen zodra een leerling totaal 16 uren les- of praktijktijd in 4 opeenvolgende lesweken afwezig was. Het verzuimloket van DUO geeft de melding door aan de leerplichtambtenaar van de gemeente. Deze onderzoekt de zaak en kan uiteindelijk een proces-verbaal opmaken. De ambtenaar stuurt het proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie.

Ook kan de leerplichtambtenaar het verzuim melden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit doet hij als hij vindt dat zijn pogingen om de leerling weer naar school te krijgen geen effect hebben. De SVB kan dan de kinderbijslag stoppen. Deze maatregel geldt alleen voor leerlingen van 16 en 17 jaar die geen startkwalificatie hebben.

De rechter kan de leerplichtige jongere vanaf 12 jaar een taakstraf of een geldboete geven. Kwalificatieplichtige jongeren kunnen een geldboete krijgen. Ook ouders/verzorgers kunnen een geldboete krijgen. In ernstige gevallen kan de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd opleggen.

Leerplichtambtenaar
De leerplichtambtenaar biedt hulp als een leerling door (dreigend) schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten in zijn vorming en ontplooiing wordt belemmerd. Hierbij werkt hij/zij intensief samen met scholen, hulpverleningsinstanties, justitie en anderen. De leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld door de school of door ouder(s)/verzorger(s).

Als er sprake is van verzuim, spijbelgedrag, dreigende schooluitval, veelvuldige ziekmeldingen, maar ook vaak te laat komen, dan is de school verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar. Ook ouders/verzorgers kunnen dit doen.

De leerplichtambtenaar gaat eerst in gesprek met de leerling om de reden van het gedrag te achterhalen. Geen zin hebben in school kan de oorzaak zijn van vaak te laat komen of spijbelen. Soms is er ook sprake van achterliggende problemen. Ouder(s)/verzorger(s), school, maar ook Bureau Jeugdzorg, het maatschappelijk werk of een andere hulpverlenende instantie kunnen dan worden ingeschakeld.