Esdal NieuwsFAQ

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)

Met de invoering van de nieuwe beroepsprofielen in het vmbo wordt veel aandacht besteed aan loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). LOB is een vak dat vast op het rooster staat en wordt gegeven door LOB-docenten. In klas 1 leren de leerlingen hoe ze een loopbaandossier moeten opbouwen (waarin de vijf loopbaancompetenties van Marinka Kuipers centraal staan) en hoe ze dit kunnen presenteren. Ook is er veel aandacht voor leerstijl en studievaardigheden.

LOB blijft alle jaren op het rooster staan, ter voorbereiding van keuze voor profielen en vervolgopleiding.

Voor een brede oriëntatie volgen de leerlingen in leerjaar 1 lessen bij alle vijf beroepsprofielen. De lessen per beroepsprofiel duren vijf weken en leggen uit welke beroepen en werkzaamheden hierbij horen. De lessen starten met een beroepsoriëntatie en  daarna gaan de leerlingen concrete werkervaring opdoen. In de laatste week is er een LOB-activiteit ter evaluatie, zoals een bedrijfsbezoek. Ervaringen en foto- of filmmateriaal worden opgenomen in het loopbaandossier. Met behulp van de beoordelingen van de leerling en vakdocent, het beeldmateriaal en het evaluatieverslag voert de loopbaancoach een LOB-gesprek met de leerling.

Aan het eind van klas 1 kiezen leerlingen twee beroepsprofielen die ze in klas 2 gaan volgen. Het loopbaandossier is voor de leerling, mentor en loopbaancoach een hulpmiddel om deze keuze te maken.