Esdal NieuwsFAQ

MEP Nationaal

MEP Nationaal
Van zondag 26 september tot en met vrijdag 1 oktober heeft de nationale conferentie van het Model European Parliament plaatsgevonden. Naast MEP-coördinator en docent Marc van der Haak waren er ook nog drie leerlingen van het Esdal College bij, die dit jaar Drenthe hebben mogen vertegenwoordigen.
Terwijl Marieke Nijland als journaliste druk bezig is geweest met het schrijven van artikelen en het maken van foto’s, hebben commissieleden Hugo Schultz en Carlijn Katerberg vier dagen lang keihard gewerkt aan het opstellen van een resolutie. Samen met zeven andere Drenten zijn er oplossingen bedacht voor Europese problemen rondom het onderwijs. Hun plannen werden op de een na laatste dag samengevoegd met die van de Groningse delegatie. Hier was echter niet veel tijd voor, aangezien de groepen al rond het middaguur samen vertrokken richting Den Haag.
Na een late, maar gezellige avond in het hostel was het ‘s ochtends tijd voor de allerlaatste voorbereidingen. Het was namelijk de dag van de plenaire zitting. Het is een mooie dag geweest, met het verdedigen van de eigen resolutie als hoogtepunt. Na een ontzettend spannende stemronde is de resolutie met slechts één stem verschil aangenomen.
Het feest hield daar echter nog niet op; Carlijn Katerberg bleek geselecteerd voor de internationale ronde in Dublin. ‘Ik was echt verbaasd, maar wel heel blij. Je hoorde zo die namen opgenoemd worden en met elke naam kwam er meer spanning. Dan je eigen naam horen is toch wel heel gek.’
De voorbereidingen voor de volgende schoolronde van het MEP starten binnenkort weer voor de nieuwe lichting van het Esdal College. Leerlingen uit havo 4 en vwo 4 kunnen zich binnen enkele weken weer opgeven voor een nieuwe editie van MEP Esdal.
Tekst en foto’s: Marieke Nijland