Esdal NieuwsFAQ

Met de vlam in de pijp van Emmen naar Londen

Met de vlam in de pijp van Emmen naar Londen

Met een Scania V8 met oplegger rijdt Ricardo Santing van het Esdal Vakcollege in Emmen naar Londen. Hij moet vandaag granulaat lossen bij Baxley Chemicals. Een rit van dik tien uur via Hoek van Holland, met de veerboot naar Harwich en dan door naar Londen. Ricardo zit in de nieuwe vrachtwagensimulator van het Esdal Vakcollege. Glunderend zit hij achter het stuur van zijn zelf geconfigureerde Scania V8. Een extra dikke uitlaat voor een supersound en Ricardo is meester van de weg. Op de achtergrond hoor je Henk Wijngaard zingen over de vlam in de pijp.

 Ricardo Santing op de vrachtwagen SIM:
“Gaaf hoor! Echt realistisch, je leert echt vrachtwagen rijden!”

STO maakt het mogelijk
Sterk Techniek Onderwijs (STO) maakt het mogelijk om investeringen als deze te doen in het techniekonderwijs. Deze investeringen zijn hard nodig om de jeugd te enthousiasmeren voor techniekvakken. De simulator is gebouwd door Build-4-Performance uit Hoogeveen. Zij maken ook de SIM voor het Formule 1 Café van Ziggo Sport.

De vakdocent geniet
Gerko van IJsselmuiden, vakdocent Mobiliteit en Transport op het Esdal College geniet met volle teugen van het enthousiasme van zijn leerlingen. “De toekomstige vrachtwagenchauffeurs pik je er direct uit! Glunderende gezichten en verhalen over het aankleden van de cabine. Dat hoort er echt bij. Met deze simulator kunnen de leerlingen echt beleven hoe het is om vrachtwagenchauffeur te zijn. Ze kunnen als zelfstandig rijder werken met hun eigen vrachtwagen, maar ook ingehuurd worden als losse chauffeur. Het is echt realistisch. Als je niet volgens de regels rijdt, krijg je een boete. Ook kun je schade rijden. De kosten gaan dan af van de opbrengst van de rit. De simulator is onderdeel van het lesprogramma Transport.”

Er zit nog meer in het vat
Het Esdal Vakcollege is druk bezig met vernieuwen. Moderne technieken krijgen steeds meer aandacht. Er is een lesprogramma in ontwikkeling voor hybride- en elektrische voertuigen en ook is er een lesprogramma in ontwikkeling voor drones.