Ontdek ook waar jouw passies liggen

Een rondleiding op onze locaties

Wil jij een kijkje nemen in onze locaties en wil je wat weten wij jou te bieden hebben? Bekijk dan hier onze VIRTUELE TOUR! 

stippen

Informatiemomenten voor leerlingen in groep 8

stippen
Elk schooljaar organiseren wij informatiemomenten voor leerlingen in groep 8 en hun ouder(s)/verzorger(s), waarop zij kennis kunnen maken met het voortgezet onderwijs en het Esdal College. Voor dit schooljaar zijn alle informatiemomenten achter de rug.
Zodra de planning van de informatiemomenten voor het schooljaar 2022-2023 bekend is, lees je dat hier.

Ontdek en ervaar!
. . .

Het Esdal College heeft zes verschillende opleidingen op zes locaties in Borger, Emmen, Klazienaveen en Oosterhesselen. Van het vmbo tot en met het gymnasium, van sport tot cultuur, science en techniek: we hebben voor iedereen een passende opleiding. Het belangrijkste is dat jij doet waar je het beste in bent en doet waar je blij van wordt.

Weet je nog niet wat dat is? Geen probleem, wij gaan jou daarbij helpen. Op de dag dat je klaar bent bij het Esdal College, ben jij klaar voor de toekomst. Doelbewust, zelfverzekerd en ready to go!

Locatie Borger -> vmbo-bbl, vmbo-kbl, mavo/havo

Locatie Klazienaveen -> vmbo-bbl, vmbo-kbl, mavo/havo

Locatie Oosterhesselen -> vmbo-bbl, vmbo-kbl, mavo/havo

Locatie Boermarkeweg (Emmen) -> mavo/havo

Locatie Oosterstraat (Emmen) -> havo/vwo, gymnasium

Esdal Vakcollege Emmen -> vmbo-bbl, vmbo-kbl, vmbo-kbl/mavo

Wat hebben wij jou te bieden?

. . .

Met onze zes locaties bieden wij veel mogelijkheden: van vmbo-beroepsgericht tot en met gymnasium.

VMBO

Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs

Het vmbo duurt vier jaar en er zijn vier leerwegen:

• de theoretische leerweg (tl), ook wel mavo genoemd, bereidt je voor op middenkader- en vakopleidingen in het mbo of op de havo
• de gemengde leerweg (gl) bereidt je voor op middenkader- en vakopleidingen in het mbo
• de kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) bereidt je voor op middenkader- en vakopleidingen in het mbo
• de basisberoepsgerichte leerweg (bbl) bereidt je voor op basisberoepsopleidingen in het mbo

MAVO

Middelbaar algemeen voortgezet onderwijs

De mavo, officieel heet dit vmbo-tl, duurt vier jaar en bereidt je voor op middenkader- en vakopleidingen in het mbo of op de havo.

HAVO

Hoger algemeen voortgezet onderwijs

De havo duurt vijf jaar en bereidt je voor het hbo.

In havo 4 en 5 kies je een profiel. Een profiel kent vakken die voor alle leerlingen gelijk zijn, een deel dat specifiek is voor het gekozen profiel en een vrij in te vullen deel.

VWO

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

Het vwo heeft een duur van zes jaar. Bij ons op school kun je binnen het vwo naar het atheneum of het gymnasium. Het vwo bereidt je voor op een opleiding aan de universiteit.

In de vwo 4, 5 en 6 kies je een profiel. Een profiel kent vakken die voor alle leerlingen gelijk zijn, een deel dat specifiek is voor het gekozen profiel en een vrij in te vullen deel.

Gymnasium
Op het gymnasium maak je kennis met het leven en denken van de Grieken en Romeinen. Welke taal spraken zij? Wie waren hun goden? Hoe organiseerden zij hun bestuur? Welke grote denkers brachten zij voort? En wat merken wij in onze samenleving nog van hun taal en cultuur? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod bij de vakken filosofie, klassieke cultuur en de klassieke talen.

Het gymnasiumonderwijs is anders:
– meer zelfstandig
– je moet onderzoek doen en analytisch leren denken
– je leert actief in projectweken

Chromebooks

. . .

Bij het Esdal College streven wij ernaar jou het beste onderwijs te geven: actueel en toekomstproof. Daarom werken we al jaren met Chromebooks. Een Chromebook is een lichtgewicht laptop die je zowel in de lessen als thuis kunt gebruiken. De laptop draait volledig in de cloud en is snel en gemakkelijk in het gebruik. Je hoeft hiervoor geen eigen bijdrage te betalen.

Naast een Chromebook blijf je met papier werken, zodat je je schrijfvaardigheid niet verliest. Want ook in deze digitale wereld geldt: wie schrijft, die blijft.

Esdal Magazine

. . .

In het Esdal Magazine lees je alles over het Esdal College en over wat er te kiezen valt op onze locaties.

Nieuwsgierig? Download ‘m hier.

Wil jij liever thuis op je gemak het Esdal Magazine doorbladeren? Je kunt het hier aanvragen en dan sturen wij je het magazine per post.

Van mavo 4 naar havo 4
. . .

Zit je in mavo 4 en wil je meer informatie over de overstap naar havo 4?

Mail onze decaan havo: mevrouw Lenstra, m.lenstra@esdalcollege.nl.

Jij wilt naar het Esdal College
. . .

Kies jij voor het Esdal College? Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee!

Hieronder staat uitgelegd hoe je je kunt aanmelden.

Aanmeldingsformulier
Jouw basisschool ontvangt eind januari aanmeldingsformulieren. Heeft jouw basisschool geen aanmeldingsformulieren ontvangen, dan kun je deze hier downloaden. Een deel van het aanmeldingsformulier moet door jouw ouder(s)/verzorger(s) worden ingevuld. Jouw basisschool moet ook een deel invullen. De basisschool zorgt dat alles goed is ingevuld en stuurt het samen met de gevraagde bijlagen naar het Esdal College. Binnen een paar dagen krijgen jij en je ouder(s)/verzorger(s) een bevestiging dat wij het ontvangen hebben.

Kiezen je vrienden of vriendinnen ook voor het Esdal College? Geef dan op het aanmeldingsformulier aan bij wie je in de klas wilt komen!

Toelating
Voor de definitieve toelating word jij besproken binnen de toelatingscommissie. Zij bekijkt of het advies van de basisschool overeenkomt met de aanmelding. Is dit het geval, dan volgt de definitieve inschrijving. Je krijgt dan voor de zomervakantie nog een uitnodiging voor een kennismakingsdag.