Ontdek ook waar jouw passies liggen

gele stip groep 8

havo | atheneum | gymnasium

Oosterstraat

Op de locatie Oosterstraat bieden wij havo-, atheneum- en gymnasiumklassen. In de brugklas start je in een havo/vwo-klas of in een gymnasiumklas. Na het eerste jaar kijken we welk niveau het beste bij jou past. Ons doel is om je op de juiste plek te krijgen, zodat je je prettig voelt en goed kunt presteren. Elk jaar zijn er doorstroommogelijkheden. Een voorbeeld: de meeste leerlingen gaan van 2 havo naar 3 havo, maar het gebeurt ook dat leerlingen van 2 havo naar 3 atheneum of naar 3 mavo gaan.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er wat te kiezen valt. Daarom hebben wij keuzevakken in de brugklas en je kunt ook kiezen voor extra cultuur, sport of science.

Naast de lessen zijn er ook andere activiteiten. Zo hebben we sportdagen, culturele avonden, podiumdagen, kerstactiviteiten en we voeren ook elk jaar actie voor een goed doel.

Contact

Bezoekadres:
Oosterstraat 78
7822 HG Emmen

Postadres:
Postbus 2041
7801 CA Emmen

tel.: 088-0009610 (Oosterstraat)
tel.: 088-0009691 (conciërge E-locatie, vwo-4/5/6)
e-mail: oosterstraat@esdalcollege.nl


WIE IS WIE LOCATIE OOSTERSTRAAT

Nieuws

Agenda

Laden Evenementen

oktober 2020

Evenementen Zoeken en weergeven navigatie

Kalender van Evenementen

Kalender van Evenementen
maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
28
29
30
1
2
3
4
5

Dag van de leraar

6
7
8

LOB-voorlichting V5, V6, H4, H5

9
10
11
12

Herfstvakantie

Herfstvakantie

13

Herfstvakantie

Herfstvakantie

14

Herfstvakantie

Herfstvakantie

15

Herfstvakantie

Herfstvakantie

16

Herfstvakantie

Herfstvakantie

17
18
19
20
21
22

Proefwerk/tentamenweek alle klassen

23

Proefwerk/tentamenweek alle klassen

24

Proefwerk/tentamenweek alle klassen

25

Proefwerk/tentamenweek alle klassen

26

Proefwerk/tentamenweek alle klassen

27

Proefwerk/tentamenweek alle klassen

28

Proefwerk/tentamenweek alle klassen

29

Proefwerk/tentamenweek alle klassen

30
31
1
+ Exporteer Evenementen

Vakantiedata 2020-2021
. . .

START SCHOOLJAAR 2020-2021

17 augustus 2020

stippen
HERFSTVAKANTIE

12 t/m 16 oktober 2020

stippen
KERSTVAKANTIE

21 december 2020 t/m 1 januari 2021

stippen
ROSENMONTAG

15 februari 2021

stippen
VOORJAARSVAKANTIE

22 t/m 26 februari 2021

2E PAASDAG

5 april 2021

stippen
MEIVAKANTIE (INCL. KONINGSDAG EN BEVRIJDINGSDAG)

26 april t/m 7 mei 2021

stippen
HEMELVAARTSDAG + VRIJDAG ERNA

13 en 14 mei 2021

stippen
2E PINKSTERDAG

24 mei 2021

stippen
ZOMERVAKANTIE

12 juli t/m 20 augustus 2021

Wat hebben wij jou te bieden?

Onderbouw

• 1e klas: havo/vwo- en gymnasiumbrugklas
• vanaf 2e klas: aparte havo-, atheneum- en gymnasiumklassen
• leerjaar 1, 2 en 3: regulier, extra cultuur/sport of science

Bovenbouw

• volledige opleiding havo, atheneum en gymnasium

Extra cultuur

Ben je creatief en leef je voor dans, muziek of theater? Je kunt jouw ziel en zaligheid erin leggen als je kiest voor extra uren cultuur. Dit gaat door tot en met klas 3. In deze klassen staan kunst en cultuur op de eerste plaats en is er extra ruimte voor theater, dans, muziek, fashion, fotografie en film. Ook bezoek je exposities, concerten, voorstellingen en ga je je eigen werk laten zien.

Laat het zien!
Alles wat je in de cultuurstroom maakt en doet, moet natuurlijk geshowd worden aan publiek! In de school, maar ook buiten school. Daarom ga je modeshows lopen, verzorg je optredens en ga je met je werk exposeren.

Kijken naar kunst is belangrijk!
We bezoeken gezamenlijk kunstenaars, concerten, musea, exposities en voorstellingen die met onze lessen te maken hebben.

Cultuur in elk leerjaar!
Er is een goede aansluiting op de examenvakken muziek, handvaardigheid en tekenen. Cultuur tot en met je eindexamen is dus mogelijk.

Laat je werk zien
Iedereen op school is geïnteresseerd in de eindresultaten van de cultuurklas en kan komen kijken naar jouw exposities, voorstellingen en filmpjes. Daarnaast kun je deelnemen aan nog meer culturele activiteiten.

Wij vragen van jou:
– veel enthousiasme en motivatie
– een goede inzet
– dat je het leuk vindt om met andere leerlingen samen te werken
– een havo- of vwo-advies

Meer weten?
De extra ouderbijdrage voor de cultuurstroom is ongeveer € 125. Voor de cultuurstroom geldt een maximum deelname. Meld je dus snel aan, want vol = vol.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de teamleider brugklassen via 088 – 0009610.

Extra sport

Ben jij van de sport, dan kun je kiezen voor extra uren sport. Naast de reguliere gymlessen die alle leerlingen krijgen, krijg je dan twee uren extra sport per week. Je gaat allerlei sporten beoefenen. Denk hierbija aan waterskiën, schaatsen, tennis en outdooractiviteiten. We gaan sporten op school, maar ook op verschillende locaties. Daarnaast ga je lessen geven, activiteiten organiseren en nog veel meer.

Waarom de sportstroom?
– jij houdt van sport
– je maakt er kennis met nieuwe sporten
– er is een goede aansluiting op het examenvak sport BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij)

Wat vragen wij van jou?
– enthousiasme
– extra inzet
– motivatie
– samenwerking

Meer weten?
Voor meer informatie of een afspraak kun je contact opnemen met mevrouw Sweers of meneer Nibbelke via 088 – 000 96 10 of e.sweers@esdalcollege.nl of b.nibbelke@esdalcollege.nl.

Extra ouderbijdrage: maximaal 130 euro.
Voor de sportstroom geldt een maximum deelname.
Meld je dus snel aan, want vol = vol.

Extra science

Vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie kan iedereen volgen. Ben jij ook nieuwsgierig naar robotica en astronomie, dan kun je extra lessen science volgen tot en met klas 3.

Deze onderwerpen kom je in het eerste schooljaar al tegen:
• astronomie
• wetenschap en ontwerpen
• robotica
• duurzaamheid

In ons Science Center experimenteer je en doe je onderzoek naar natuurverschijnselen. Je maakt nieuwe stoffen en leert moderne vaardigheden zoals het programmeren van robots.

Waarom Science?
• je bent hartstikke nieuwsgierig
• je houdt van het oplossen van problemen
• je ontdekt graag van alles
• je bent graag bezig met technologie
• je hebt met deze stroom een goede aansluiting op de bovenbouwprofielen NT en NG
• je hebt goede toekomstmogelijkheden

Ook ga je op excursie naar bedrijven die gebruik maken van moderne technologie.

Cambridge Engels

Engels leren met internationale status
Engels wordt in het bedrijfsleven en bij veel studies steeds vaker gebruikt. Steeds meer scholen besteden daarom extra aandacht aan de Engelse taal. Onze school biedt al zo’n 25 jaar een Cambridge course aan voor alle leerlingen uit vwo 5. De leerlingen oefenen extra met schrijven en spreken in het Engels. In juni kun je op vrijwillige basis meedoen aan het examen. Slaag je, dan beschik je over een diploma met een internationale status. Dat betekent dat het diploma wordt erkend door universiteiten en bedrijven. Wereldwijd doen jaarlijks bijna twee miljoen cursisten, verspreid over meer dan 150 landen, examen. Onze school behaalt hierbij altijd uitstekende resultaten.

Proficiency Engels
Maar we doen nog meer! Sinds een aantal jaren hebben we in de bovenbouw van het vwo Proficiency klassen Engels. Als blijkt dat je Engels in vwo 3 al behoorlijk goed is, dan is het mogelijk om de lessen Engels in vwo 4, 5 en 6 te volgen in een Proficiency klas. In deze klassen wordt de basisstof geoefend door veel gebruik te maken van de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken, op een manier die nog meer aansluit bij de eisen die (internationale) universiteiten en bedrijven stellen. Als je deze jaren met goed resultaat afsluit, dan heb je bij je vervolgopleiding al een aanzienlijke voorsprong.

Business School

School voor ondernemers
De locatie aan de Oosterstraat is een Business School. Heb je leuke ideeën voor een onderneming, dan kun je hiermee aan de slag. Je zet een mini-onderneming op en kunt een boekhouddiploma halen. Wie weet wacht er een stralende toekomst voor jou als zelfstandig ondernemer!

Het opzetten van een mini-onderneming, het spelen van een managementgame Bizzkidz, ondernemers die komen gastspreken, het behalen van diploma’s Elementair Boekhouden en Praktijk Diploma Boekhouden (PDB), Day for change in de 3e klassen; dit zijn allemaal ingrediënten van de business school.

Excellentietraject

Er zijn vwo-leerlingen die meer kunnen en meer willen dan het gewone lesprogramma. Jij bent misschien zo’n leerling. Voor jou hebben we ons excellentieprogramma voor klas 1 tot en met 3 ontwikkeld. Je gaat een aantal uren in de week aan de slag met projecten, die vaak ook zelfbedacht mogen zijn. Je doet onderzoek en verwerkt dit op een of andere creatieve manier. In de bovenbouw bieden we allerlei mogelijkheden om meer vakken te kiezen.

We kijken in de brugklas of je mogelijk excellent bent; misschien weet je dit zelfs al vanaf de basisschool. Als we denken dat je mogelijk excellent bent, vragen we aan jou en je ouders/verzorgers of we je mogen laten testen door het CBO. CBO staat voor Centrum voor BegaafdheidsOnderzoek, een instituut dat veel ervaring en kennis heeft op het gebied van excellente leerlingen.

Je kunt je dus niet opgeven, maar je wordt hiervoor geselecteerd in de loop van de brugklas. Als uit deze test blijkt dat jij een excellente leerling bent én je bent ook gemotiveerd om te leren, dan kun je in klas 2 kiezen voor de E-stroom. Hierin zit je wel met reguliere leerlingen in een vwo-klas, maar ga je andere dingen doen. Je bouwt een portfolio op met vaardigheden, projecten en extra bezigheden die jou meer zullen uitdagen. Als je jouw portfolio aan het einde van je schoolcarrière goed hebt afgesloten, krijg je bij je einddiploma een officieel certificaat.

Dit traject kan op zowel het gymnasium als het atheneum gevolgd worden

Begeleiding

Wij willen jou de kans geven om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Wat wij ook heel belangrijk vinden is de zorg voor en de begeleiding van onze leerlingen. Jij moet je evenwichtig kunnen ontwikkelen met aandacht voor hoofd, hart en handen. Wij hebben leerlingbegeleiders die jou hulp en steun bieden als je dat nodig hebt.

DYSLEXIE

Als er een vermoeden is van dyslexie, wordt de leerling getest op leesvaardigheid. Indien nodig wordt er een speciaal programma geboden. Datzelfde geldt voor leerlingen met spellingsproblemen. Indien blijkt (na onderzoek door een deskundige) dat een leerling dyslectisch is, krijgt de leerling extra faciliteiten van de school (bijv. extra tijd bij toetsen en proefwerken). Daarnaast krijgt deze leerling specifieke hulp aangeboden.

Op de locatie Oosterstraat is mevrouw J. Renkema (j.renkema@esdalcollege.nl) contactpersoon dyslexie.

MENTORAAT

Iedere klas heeft een eigen klassenmentor. De mentoren zijn verantwoordelijk voor de algemene begeleiding van de leerlingen, zowel op het vlak van studiebegeleiding als op het vlak van sociaal-emotionele begeleiding en keuzebegeleiding. Indien nodig neemt de mentor contact op met de ouder(s)/verzorger(s). Omgekeerd is de mentor ook het eerste aanspreekpunt voor de ouders/verzorgers.

DECAAN

De locatie Oosterstraat heeft twee decanen: één voor de havo-afdeling en één voor de vwo-afdeling. Deze voorzien de leerlingen van informatie over studie- en beroepskeuzebegeleiding en begeleiden de leerlingen daarbij, samen met de mentor.

Decaan havo: mevrouw drs. M. Lenstra, m.lenstra@esdalcollege.nl
Decaan vwo: mevrouw drs. A. Arentzen, a.arentzen@esdalcollege.nl

BEGELEIDINGSLESSEN

Leerlingen worden op verschillende manieren begeleid in hun schoolloopbaan:
• vakinhoudelijke begeleiding
• sociaal-emotionele begeleiding
• keuzebegeleiding
• taalondersteuning
• rekenondersteuning
• studie- en huiswerkbegeleiding
• motorische remedial teaching
• dyslexie
• talentbegeleiding

Waar mogelijk houden wij rekening met en besteden wij zorg aan leerlingen met een specifieke problematiek (als ADHD of ASS). De school voert hierover regelmatig overleg met externe deskundigen en roept indien nodig hun hulp in. Wij hebben goede contacten met de basisscholen in de gehele regio. Deze informeren ons over alle bijzondere kenmerken van de leerlingen. Toch stellen wij het zeer op prijs wanneer ouders/verzorgers ons informeren over dergelijke specifieke kenmerken van hun kind.

TALENTBEGELEIDING

Wij stimuleren de bijzondere talenten van onze leerlingen, bijvoorbeeld op het gebied van sport of kunst. Het Esdal College biedt faciliteiten op maat die een optimale afstemming mogelijk maken tussen de studie enerzijds en de sport- of kunstbeoefening anderzijds. Elke locatie biedt mogelijkheden voor maatwerk voor talent en op elke locatie is een talentbegeleider aanwezig.

Voor meer informatie over maatwerk kun je contact opnemen met de heer R. Bouwman, coordinator, via 088-0009610 of r.bouwman@esdalcollege.nl.

Leerlingenraad

De leerlingen van onze locatie vormen hun eigen leerlingenraad. In deze raad zijn leerlingen uit alle leerjaren vertegenwoordigd. De leerlingenraad overlegt met de locatiedirectie over leerlingzaken, organiseert schoolfeesten en andere activiteiten.

Ouderraad

De locatie Oosterstraat heeft een eigen ouderraad. De ouderraad overlegt periodiek met de adjunct – locatiedirecteur, heeft zo een klankbordfunctie voor de locatiedirectie en adviseert over aangelegenheden betreffende ouders/verzorgers en leerlingen.

Samenstelling ouderraad Esdal College schooljaar 2020/2021:

 • Vacant – voorzitter
 • De heer Hans Geenacker – algemeen lid
 • Mevrouw Mariet Uneken – algemeen lid
 • Mevrouw Harma Woltman – algemeen lid
 • Mevrouw Fianne de Boer – algemeen lid
 • Mevrouw Marga de Wilt – algemeen lid
 • Mevrouw Marjan Arends – algemeen lid
 • Mevrouw Manon Fleurke – algemeen lid
 • Mevrouw Antoinette Scheepmaker – algemeen lid
 • Namens de schoolleiding: de heer Robert Jalving – adjunct-directeur locatie Oosterstraat – tel: 088-0009610

 Wat doet de ouderraad?
De ouderraad komt ongeveer zes keer per jaar bijeen en stelt (gevraagd of ongevraagd) zaken aan de orde die aandacht behoeven van de schoolleiding of het schoolbestuur. U kunt hierbij denken aan onderwerpen als:

 • huisvesting- en klimaatbeheersing in de school
 • roosterzaken
 • gedrag leerlingen – docenten
 • veiligheid
 • verdere ouderparticipatie
 • algemene schoolzaken

Hoewel besluitvorming binnen de ouderraad niet bindend is, functioneert de ouderraad wel als een belangrijk klankbord voor de schoolleiding.

Eén afgevaardigde uit de ouderraad heeft zitting in de deelmedezeggenschapsraad van de locatie Oosterstraat. Deze deel-MR neemt bindende besluiten met betrekking tot allerlei beleidsbepalende zaken in – en rond school en onderwijs. Ook de belangen van uw kind staan hier regelmatig centraal.

Ouders/verzorgers kunnen deel uitmaken van de ouderraad zolang zij één of meerdere kinderen op school hebben zitten. Hierdoor ontstaan er vrijwel jaarlijks vacatures, wat ook (na) dit schooljaar het geval zal zijn. Op dit moment is er ruimte voor enkele nieuwe leden. Graag komen wij daarom in contact met ouder(s)/verzorger(s) die meer betrokken willen zijn bij school, om problemen, vragen of ideeën gefundeerd onder de aandacht te brengen van de locatiedirectie en mee te praten en discussiëren binnen de ouderraad.

Wilt u lid worden van de ouderraad of hier eerst meer over weten, neem dan rustig contact op via ouderraad.oosterstraat@esdalcollege.nl.

Deelmedezeggenschapsraad

De wettelijk voorgeschreven medezeggenschap wordt op de locatie Oosterstraat vervuld door de deelraad. Uit deze deelraad hebben vier leden (één leerling, één ouder/verzorger & twee personeelsleden) ook zitting in de centrale Esdal mr waarin alle locaties zijn vertegenwoordigd. De bestuurlijke aangelegenheden waarvoor op locatie verantwoording moet worden afgelegd vallen onder de medezeggenschap van de deelraad. De raad is evenwichtig samengesteld uit een ouder-/leerlinggeleding, bestaand uit vier leerlingen en vier ouders/verzorgers en een personeelsgeleding waarin acht werknemers van de school zitting hebben. In een zestal jaarlijkse vergaderingen buigt de raad zich over beleidsmatige en financiële voornemens van de locatiedirectie. Afhankelijk van de aard van de te nemen besluiten heeft de raad, of een deel ervan, instemmingsrecht, dan wel adviesrecht. De wet (WMS) regelt per type besluit welke invloed de medezeggenschapsdeelraad kan hebben in het beslissingstraject.

Onze leerlingen die in de deelraad zitten zijn op het gebied van de medezeggenschap volwaardige raadsleden die zo hun specifieke inzichten over het voetlicht kunnen brengen.

Op dit moment bestaat de deelraad uit:

Oudergeleding
Danny Dreves, danndrev@gmail.com
Esther Ket, esther.ket@planet.nl
Gert Timmermans, gtl.timmermans@home.nl
Arnold Groote, arnoldgroote@gmail.com

Personeelsgeleding
Franck Schoonbeek (voorzitter), f.schoonbeek@esdalcollege.nl
Jan Molenaar (secretaris), j.molenaar@esdalcollege.nl
Maarten Hassink, m.hassink@esdalcollege.nl
Wilma Jansen, w.jansen@esdalcollege.nl
Johan Klabou, j.klabou@esdalcollege.nl 
Marc van der Haak, m.vanderhaak@esdalcollege.nl
Auke Oldenbeuving, a.oldenbeuving@esdalcollege.nl
Alyona Schuiling, a.schuiling@esdalcollege.nl

Leerlinggeleding
Joeri Lammerts (V6), joerilammerts@gmail.com
Gijs vd Werf (H4), gijsvanderwerf@esdalcollege.eu
Carlijn Katerberg (G3), carlijnkaterberg@esdalcollege.eu
1 vacante zetel

Ouders/verzorgers en leerlingen kunnen de vergadernotulen opvragen bij de secretaris van de (D)MR.

Afspraken en regels

Op school, op het schoolterrein, tijdens schooltijden en schoolactiviteiten zoals excursies en schoolreizen, is het in bezit hebben of gebruiken van alcohol en/of drugs verboden. De schoolleiding is gerechtigd om, bij vermoeden van het overtreden van deze wettelijke regel, de persoonlijke bezittingen van de leerlingen te doorzoeken. Bij het in bezit hebben of gebruiken van alcohol en/of drugs wordt er contact met de ouder(s)/ verzorger(s) opgenomen en wordt er een passende maatregel genomen.

Het Esdal College kan aan de leerling voor onderwijsdoeleinden een Chromebook met toebehoren (hierna: ‘de apparatuur’) verstrekken. In principe vanaf het begin tot aan het einde van de schoolloopbaan bij het Esdal College. Op basis van gegronde redenen kan het Esdal College besluiten de inzet van de apparatuur te willen beëindigen. De apparatuur is eigendom van het Esdal College en wordt aan de leerling in bruikleen gegeven en dient op verzoek direct door de leerling aan het Esdal College te worden teruggegeven. Vanaf het moment van ingebruikname is de leerling persoonlijk verantwoordelijk voor de ter beschikking gestelde apparatuur. Bij de aanmelding stemmen ouders/verzorgers in met de inzet en de voorwaarden van het Chromebook.

Het Esdal College hanteert met betrekking tot het gebruik van de apparatuur de volgende regels:

 1. De leerling stelt de apparatuur niet aan derde(n) ter beschikking.
 2. De leerling is verantwoordelijk voor het in goede staat en operationeel houden van de apparatuur. Hij neemt de nodige zorgvuldigheid in acht ter voorkoming van diefstal, verlies of beschadiging van de apparatuur.
 3. De apparatuur is primair bedoeld voor onderwijsdoeleinden.
  • De leerling mag de apparatuur alleen voor zijn of haar privédoeleinden gebruiken voor zover dit het primaire doel (‘onderwijsdoeleinden’) niet belemmert/schaadt.
  • Het gebruik van de apparatuur is persoonsgebonden en niet overdraagbaar.
  • De leerling is gehouden de door of namens de door de systeembeheerder gegeven aanwijzingen ter zake van het gebruik van de apparatuur terstond en nauwgezet op te volgen en na te leven.
  • De leerling dient zich te houden aan voorschriften die door of namens de systeembeheerder zijn vastgesteld over het gebruik van de apparatuur.
  • De leerling verplicht zich kennis te nemen van de regels en bepalingen ten aanzien van het gebruik van internet, e-mail en sociale media en conform deze regels te handelen. Genoemde regels en bepalingen zijn opgenomen in het Internet- en Sociale Media Protocol van het Esdal College.
 4. De leerling zal maatregelen nemen om beschadiging tijdens ieder transport te voorkomen.
 5. De leerling zal met behulp van de apparatuur geen bestanden of beelden bekijken, vertonen of downloaden op de apparatuur die schade (kunnen) berokkenen dan wel de grenzen van betamelijkheid overschrijden.
 6. De leerling meldt verlies, diefstal, beschadiging of gebreken van de apparatuur zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 24 uur, aan de systeembeheerder van de locatie waar de leerling op school zit. De leerling krijgt dan tijdelijk een reserveapparaat in bruikleen.
 7. Bij verlies of diefstal van de apparatuur doet de leerling aangifte bij de politie en geeft een kopie van het proces-verbaal aan de systeembeheerder van de locatie waar de leerling op school zit.
 8. Bij diefstal/verlies van de apparatuur, indien er sprake is van verwijtbaar- en/of onzorgvuldig handelen van de kant van de leerling, betaalt de leerling aan het Esdal College een vergoeding die overeenkomt met de boekwaarde van de apparatuur.
 9. De leerling is in geval van voor reparatie als gevolg van schade aan de apparatuur het bedrag voor de reparatie verschuldigd aan het Esdal College. Vanaf schooljaar 2018-2019 is het voor nieuwe leerlingen mogelijk een verzekering voor de apparatuur af te sluiten (€ 12,50 per jaar), waarbij de kosten van de reparaties aan de apparatuur zijn gedekt. Dit is uitgezonderd de kosten voor reparaties van schade of de vervanging die het gevolg zijn van schade die voortkomen uit verwijtbaar- en/of onzorgvuldig handelen van de kant van de leerling en die tot toerekenbaarheid van de daaruit ontstane schade leidt.
 10. Kosten van normaal onderhoud van de apparatuur, anders dan hiervoor omschreven, komen voor rekening van het Esdal College.
 11. De staat van het apparaat wordt jaarlijks een aantal keren gecontroleerd door de school. Blijkt dan dat er schade is die het gevolg is van moedwillig onzorgvuldig gebruik (bewuste beschadiging), dan moet het apparaat worden gerepareerd en zijn de kosten hiervan voor rekening van de leerling.
 12. Na afloop van de reguliere schoolloopbaan van de leerling bij het Esdal College dient het apparaat te worden ingeleverd bij het systeembeheer van de locatie waar de opleiding gevolgd is. De apparatuur dient geheel en zonder schade, behoudens normale slijtage, te worden ingeleverd. Het Esdal College behoudt zich het recht voor eventuele verwijtbare schade aan de apparatuur op de leerling te verhalen. Na afloop van de reguliere schoolloopbaan kan de leerling het apparaat overnemen. Is het apparaat ouder dan 4 jaar dan is dat zonder kosten. Is het apparaat jonger dan 4 jaar dan voor een vergoeding die overeenkomt met de boekwaarde.
 13. Het Esdal College kan sancties treffen als het gebruik van de apparatuur afwijkt van de met de leerling gemaakte afspraken, dan wel de leerling niet handelt conform de regels en bepalingen van het Internet- en Sociale Media Protocol. Onder sancties worden verstaan het beperken van de gebruiksmogelijkheden of het innemen van de apparatuur.

Voor gymnastiek heb je een Esdal T-shirt en korte blauwe sportbroek nodig.
Deze zijn te koop bij Intersport Bols in Emmen, in de winkel aan de Westerstraat 210 of via hun webshop.
Het shirt kost € 7,99 en het broekje € 9,99.
Bij bestellingen via de webshop zijn de verzendkosten € 3,95.

Leerlingen die kiezen voor ‘extra sport’ op de locatie Oosterstraat, hebben het speciale ‘extra sport’ shirt nodig. Deze is ook te verkrijgen bij Intersport Bols en kost € 15,00.

Aangezien een groot deel van de gymlessen op het veld gegeven wordt, is het i.v.m. de veiligheid van de leerlingen van het grootste belang dat er gymschoenen met een goed profiel gedragen worden. Voor de binnenlessen moeten de leerlingen zaalschoenen met niet-zwarte zolen dragen.

Het Esdal College hanteert een beperkt aantal basisregels die voor zowel leerlingen als medewerkers vanzelfsprekend zijn. Deze regels liggen ten grondslag aan het veilige leef- en leerklimaat in onze school:

 1. We respecteren de ander. Pesten en discrimineren worden niet geaccepteerd.
 2. We gaan zorgvuldig om met eigendommen van een ander.
 3. We vallen elkaar niet lastig en we sluiten elkaar niet opzettelijk buiten.
 4. We zoeken bij onenigheid samen naar een oplossing.
 5. We gebruiken geen taal die anderen kwetst.
 6. We houden de school en de omgeving ervan schoon.
 7. Alcohol- en drugsgebruik in en in de omgeving van de school is verboden. Uiteraard ook de handel erin.
 8. Voorwerpen die gevaar kunnen opleveren voor anderen zijn verboden.
 9. Roken op de schoolterreinen is verboden.

Naleving van de regels
Als een leerling de regels overtreedt, wordt een passende maatregel getroffen. De rechten en plichten van de leerlingen zijn vastgelegd in het Leerlingenstatuut.

Respect hebben voor elkaar en elkaars eigendommen vinden we op school erg belangrijk. Daarover zijn afspraken op papier gezet. Tijdens de mentorlessen wordt aandacht besteed aan het onderwerp regels en afspraken. Uiteraard gelden voor de locatie Oosterstraat ook de algemene regels van het Esdal College. De rechten en plichten van de leerlingen en medewerkers zijn opgenomen in het leerlingenstatuut.

Reglementen zijn te vinden onder ‘protocollen, procedures, reglementen en handboeken’.

Regels locatie Oosterstraat
Iedereen moet op school op een prettige manier kunnen leven, leren en werken. Daarvoor zijn maar een paar algemene regels nodig. Deze regels gelden voor iedereen die in de school aanwezig is: leerlingen, medewerkers, ouders/verzorgers en bezoekers.

Onze algemene regels

 • Je wilt zelf graag aardig en met respect worden behandeld. Doe dat dus ook met anderen.
 • Je wilt dat je eigendommen niet beschadigd, vernield of ontvreemd worden. Doe dat dus ook niet met de spullen van een ander of van de school.
 • Als je zelf aan het werk bent, wil je niet gestoord worden. Bezorg anderen dus ook geen overlast.
 • Je verkeert zelf graag in een leefbare omgeving. Help dus mee om de school veilig, schoon en verzorgd te houden.

Wat we van iedereen verwachten

 • Houd rekening met de algemene afspraken van de school: in wat je doet en in wat je zegt.
 • Vraag ook aan anderen om zich aan de afspraken te houden en wees ook bereid om je op je eigen gedrag en woorden te laten aanspreken.

Wat niet mag

 • Discrimineren, pesten, geweld gebruiken of dreigen met geweld.
 • Kleding dragen die de veiligheid in het gedrang brengt, agressie op kan wekken of het contact bemoeilijkt.
 • De spullen van een ander of van de school beschadigen, vernielen of ontvreemden.
 • Afval en andere rommel achter je laten, buiten de prullenbakken.
 • Mobiele telefoons worden niet in de les gebruikt, tenzij de docent er vanwege educatieve doeleinden toestemming voor geeft.
 • Vuurwerk, messen, laserpennen of vergelijkbare voorwerpen bij je hebben of gebruiken.
 • Alcoholhoudende dranken of verdovende middelen bij je hebben of gebruiken.
 • Roken op het schoolterrein.

Alle locaties van het Esdal College zijn sinds 1 januari 2018 rookvrij voor leerlingen en medewerkers. Het Esdal College wil aansporen tot een gezonde leefstijl en sportiviteit, roken op de terreinen is dan ook niet toegestaan.

Ernstige schending van gedragsregels kan leiden tot schorsing van de leerling. Hierbij kunt u denken aan diefstal, gewelddadig gedrag, pesten, bedreiging, discriminatie of ander grensoverschrijdend gedrag. In het geval van schorsing stelt de locatiedirectie de ouder(s)/verzorger(s) onmiddellijk op de hoogte. Bij schorsing langer dan één dag worden de onderwijsinspectie en de leerplichtambtenaar geïnformeerd. In het kader van de privacy gebeurt de melding anoniem bij de inspectie. De leerplichtambtenaar krijgt een kopie van het schorsingsbesluit. De meest verregaande maatregel is verwijdering van de school. Indien na schorsing het gedrag van een leerling niet daadwerkelijk verbetert, kan er tot verwijdering van school worden overgegaan. Overigens kan dit ook gebeuren, als een leerling zich, zonder ooit geschorst te zijn geweest, aan zeer ernstig wangedrag schuldig maakt. De procedure Schorsing en verwijdering is vastgelegd in het Inrichtingsbesluit WVO. Dit besluit ligt ter inzage op de locatie. Een leerling kan ook van school worden verwijderd, indien het gedrag van ouder(s)/verzorger(s) een gevaar vormt voor leerlingen en/of medewerkers van de school.

Wanneer een leerling door de docent uit de les verwijderd wordt, verlaat deze zonder in discussie te gaan het lokaal en meldt zich vervolgens bij de conciërge. Daar vult de leerling het “gele formulier” in en gaat aan het werk voor het vak dat hij/zij nu mist. Aan het einde van het lesuur meldt de leerling zich met het gele formulier bij de docent. De docent beslist of hij/zij het incident op dat moment of aan het einde van de dag afhandelt. De docent kan de leerling een sanctie opleggen en meldt dit dan aan de leerjaarcoördinator.

Op basis van artikel 11e van de Wet op het Voortgezet Onderwijs kan het bevoegd gezag van een school voor vwo, havo en vmbo, met name voor leerlingen die verder gaan in de vmbo-basisberoepsgerichte leerweg met leerwegondersteuning, na overleg met de ouders/verzorgers een leerling op individuele basis vrijstelling verlenen voor een vak. Deze vrijstelling wordt slechts in zeer uitzonderlijke gevallen verleend. Het bevoegd gezag bepaalt bij de vrijstelling welk onderwijs voor de leerling in de plaats komt voor het vak waarvoor vrijstelling is verleend. De inspectie wordt in kennis gesteld van de verleende vrijstelling en de gronden waarop deze vrijstelling berust. Voor meer informatie hierover kan contact worden opgenomen met de locatieleiding.

Load More

 

Begeleiding

Alle locaties van het Esdal College zijn veilige scholen, waar we werken vanuit onze kernwaarden: inspireren, presteren en respecteren. Vooral de kernwaarde respecteren betekent dat we op een goede en respectvolle manier met elkaar om willen gaan.

Grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook en door wie dan ook, tolereren we niet. We hebben het vaak alleen over pesten, maar grensoverschrijdend gedrag gaat om meer dingen. Grensoverschrijdend gedrag kan allerlei vormen hebben, zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie, discriminatie, homo-intimidatie en pesten. In het Protocol Grensoverschrijdend gedrag staat beschreven wat we onder dat gedrag verstaan en hoe we handelen als we het constateren.

Als je gepest wordt, kun je terecht bij je mentor of je coördinator:
• Leerjaar 1: mevrouw L. Dijkstra, l.dijkstra@esdalcollege.nl
• Leerjaar 2: mevrouw D. Jager, d.jager@esdalcollege.nl
• Havo 3: mevrouw J. Zuur, j.zuur@esdalcollege.nl
• Havo 4: de heer B. Pleiter, b.pleiter@esdalcollege.nl
• Havo 5: mevrouw N. Pepping, n.pepping@esdalcollege.nl
• Vwo 3,4,5,6: de heer T. Stevens, t.stevens@esdalcollege.nl

De locatie Oosterstraat heeft twee decanen: één voor de havo-afdeling en één voor de vwo-afdeling. De decanen zijn verantwoordelijk voor het LOB- (Loopbaanoriëntatie en begeleiding) traject. De decaan begeleidt samen met de mentor de profielkeuze van de leerling in de derde klas. In de bovenbouw begeleidt de decaan samen met de mentor het studie- en beroepskeuzetraject. Bovendien kunnen leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) een afspraak maken als ze advies willen over de profielkeuze of de vervolgopleiding.

Decaan havo: mevrouw drs. M. Lenstra, m.lenstra@esdalcollege.nl
Decaan vwo: mevrouw drs. A. Arentzen, a.arentzen@esdalcollege.nl

Via de link www.esdalcollege.dedecaan.net kom je op een speciale decaansite. Ouders/verzorgers kunnen zich ook voor deze site aanmelden. Op deze website vind je een schat aan informatie over profielkeuze, studiekeuze en studeren in het algemeen. Een bezoek aan deze site is beslist de moeite waard. De decanen plaatsen onder het kopje handig hun presentaties van de diverse leerjaren en ander informatief materiaal. Dat is handig, want zo kun je het besprokene nog eens nalezen of – mocht je de avond van de presentatie zijn verhinderd – toch kennis nemen van de geboden informatie. Daarnaast is er een handige opsomming te vinden van alle studies en de daarbij behorende toelatingsvoorwaarden. Zinvol is de mogelijkheid om via mail in contact te komen met beroepsbeoefenaren of studenten aan hogeschool of universiteit. Dat item is te vinden onder het kopje keuzekenners. Er is ook een forum waarop een leerling vragen kan plaatsen en de discussie tussen medescholieren over lob-zaken kan volgen.

Een leerling met dyslexie krijgt extra faciliteiten van de school: extra tijd bij toetsen en proefwerken. Afhankelijk van de toetsing en het vak worden taalfouten minder zwaar gewogen. Aanvullende faciliteiten bieden we aan in overleg.

Als er een vermoeden is van dyslexie dan wordt de leerling getest op meerdere taalvaardigheden. Blijkt hieruit dat het vermoeden gegrond is dan wordt er een programma aangeboden. Dit wordt begeleid door de coördinator dyslexie. Indien gegrond dan wordt er een dyslexie onderzoek aangeboden.

Wij bieden begeleiding en ondersteuning bij taalproblemen.

Op de locatie Oosterstraat is mevrouw J. Renkema (j.renkema@esdalcollege.nl) contactpersoon dyslexie.

In het derde leerjaar worden de leerlingen tijdens de mentorlessen onder begeleiding van de mentor voorbereid op de profielkeuze voor de bovenbouw. De decaan stuurt dit traject aan en voert individuele gesprekken op aanvraag.  De mentoren en decanen begeleiden de leerlingen in de bovenbouw bij de keuze van een vervolgopleiding. Hiervoor organiseren ze diverse activiteiten zoals de hanzexperience en de collegecarrousel in de vierde klas.

Iedere leerling heeft een mentor. De mentoren zijn verantwoordelijk voor de algemene begeleiding van de leerlingen, zowel op het vlak van studiebegeleiding als op het vlak van sociaal-emotionele begeleiding en keuzebegeleiding. Indien nodig neemt de mentor contact op met de ouder(s)/verzorger(s). Omgekeerd is de mentor ook het eerste aanspreekpunt voor de ouders/verzorgers.

Op alle locaties van het Esdal College wordt motorisch remedial teaching aangeboden. Wanneer een leerling extra hulp op motorisch gebied nodig heeft, dan regelt de docent mrt dat.

Mrt kan gaan over de fijne motoriek van het schrijven en over de grove motoriek, zoals die bij sport en bewegen aan de orde is.

Alle leerlingen uit het eerste leerjaar worden gescreend op hun grove en fijne motoriek.

De mrt-docent kan, indien gewenst, nog een uitgebreide test afnemen. Op de schoollocatie wordt er dan extra geoefend.

Op elke locatie is een docent lichamelijk opvoeding geschoold in het herkennen van motorische problemen en het begeleiden daarvan.

Voorafgaand aan de uitgebreide test en de begeleiding neemt de mrt-docent altijd contact op met de ouder(s)/verzorger(s).

Mevrouw M. Koops van’t Jagt is voor het Esdal College de mrt-coördinator, m.koopsvantjagt@esdalcollege.nl.

Het Samenwerkingsverband Zuidoost Drenthe heeft voor leerlingen die leerproblemen en/of gedragsproblemen hebben, een orthopedagogisch didactisch centrum (OPDC). Dit is een locatie waarin specifieke ondersteuning voor deze leerlingen aanwezig is, o.a. een orthopedagoog.
Met ingang van het schooljaar 2020-2021 worden leerlingen niet meer geplaatst in leerjaar 1 van het OPDC, maar in het reguliere VO of in het speciaal onderwijs. Er is in 2020-2021 nog wel een tweede leerjaar.
De leerlingen, die tijdelijk worden geplaatst op het OPDC, worden dusdanig opgevangen en begeleid, dat zij na verloop van tijd kunnen terugkeren in het reguliere onderwijs om daar met succes hun schoolloopbaan te kunnen afsluiten. Het OPDC beschikt over de expertise die noodzakelijk is om deze leerlingen op adequate wijze onderwijs te laten volgen.

De scholen voor Voortgezet Onderwijs in Zuidoost Drenthe zijn een samenwerkingsverband met elkaar aangegaan. Voor het ondersteuningsplan dat hieruit is voortgekomen en meer informatie over het Samenwerkingsverband VO Zuidoost Drenthe, klik hier.

Wat is passend onderwijs?
Passend onderwijs is goed onderwijs voor alle leerlingen, ook voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Voor de meeste kinderen is het reguliere onderwijs de beste plek, want dat biedt de beste voorbereiding op een vervolgopleiding. Als het toch nodig is, kunnen kinderen naar het speciaal onderwijs. De ontwikkeling van het kind en de ondersteuning die het daarbij nodig heeft, vormen in het regulier en speciaal onderwijs het uitgangspunt.

Hoe is passend onderwijs georganiseerd?
Met passend onderwijs hebben de scholen de verantwoordelijkheid om alle leerlingen die worden aangemeld daadwerkelijk een goede plek te bieden. Hierbij werken reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs regionaal samen. Dit betekent dat als een school een leerling met een specifieke begeleidingsvraag niet kan plaatsen, de betreffende school ervoor moet zorgen dat de leerling op een andere school wordt toegelaten.

Wij maken gebruik van de diensten van het schoolmaatschappelijk werk. Leerlingen met sociaal-emotionele problemen kunnen worden doorverwezen naar de schoolmaatschappelijk werker. Leerlingen kunnen ook zelf contact opnemen. Het schoolmaatschappelijk werk houdt wekelijks spreekuur in de school. De mentor en coördinator kunnen hierover meer informatie geven.

Om helder te kunnen aangeven welke ondersteuning scholen kunnen aanbieden, heeft elke school een schoolondersteuningsprofiel. Daarin staat een beschrijving van de voorzieningen die zijn getroffen voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Ook staat daarin beschreven in welke situaties de scholen de ondersteuning niet kunnen bieden en wanneer ze doorverwijzen naar andere onderwijsvormen. Het Esdal College heeft ervoor gekozen om in dit schoolondersteuningsprofiel niet alleen de extra ondersteuning weer te geven, maar ook de basisondersteuning.

Klik hier voor het schoolondersteuningsprofiel van de locatie Oosterstraat.

We willen graag dat leerlingen zich veilig en vertrouwd voelen op school. Toch kunnen zich problemen op school voordoen. Ook problemen in de thuissituatie of in de omgeving kunnen van grote invloed zijn op het welbevinden van de leerling. Het behoort tot de taken van de mentor om problemen in de klas te signaleren.

Ouders/verzorgers en leerlingen kunnen ook zelf met problemen terecht bij de klassenmentor. Deze bespreekt dergelijke problemen met de leerjaarcoördinator. Indien nodig wordt in gezamenlijk overleg vastgesteld of en zo ja, welke interne of externe ondersteuning moet worden gezocht.

In de leerjaren 1 tot en met 3 hebben de leerlingen wekelijks een of meer mentor-studielessen (zie de lessentabellen). De mentor besteedt hierin ook aandacht aan studievaardigheden zoals studieplanning en aanpak van het huiswerk. De mentor volgt de studievorderingen van de leerlingen, overlegt hierover met collega’s en zoekt indien nodig contact met de leerling en/of de ouder(s)/verzorger(s).

Daarnaast is het mogelijk om na de reguliere lessen ondersteuning te krijgen bij het leren leren en bij een aantal vakken. Een aantal van onze eigen docenten verzorgt deze studiebegeleiding.

In de brugklassen start het schooljaar  met een speciale introductieperiode waarin de leerlingen wegwijs gemaakt worden in de school, in hun afdeling en in het onderwijs.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot het inschakelen van een huiswerkinstituut op de locatie zelf. Via dit instituut (Educatie Plus) is het mogelijk extra les te volgen voor één of meer vakken. Zie daarover ook de nadere mededelingen via de website, ouderavonden en het informatiebulletin.

Wij stimuleren de bijzondere talenten van onze leerlingen, bijvoorbeeld op het gebied van sport of kunst. Het Esdal College biedt faciliteiten op maat die een optimale afstemming mogelijk maken tussen de studie enerzijds en de sport- of kunstbeoefening anderzijds. Elke locatie biedt mogelijkheden voor maatwerk voor talent en op elke locatie is een talentbegeleider aanwezig. Er zijn veel voorbeelden van leerlingen die op deze wijze kunnen excelleren met hun bijzondere talenten én een diploma halen. Voor de maatwerkmogelijkheden kan contact opgenomen worden met de talentbegeleiders van de locaties.

Voor meer informatie over maatwerk kun je contact opnemen met de heer R. Bouwman, coordinator, via 088-0009610 of r.bouwman@esdalcollege.nl.

In sommige situaties kan een leerling tijdelijk niet deelnemen aan het reguliere onderwijs, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een gedragsproblematiek die in de klas niet te hanteren is.

Dan is een tijdelijke plaatsing in de Track voor de leerling en de klasgenoten beter. Daar krijgt de leerling een aangepast onderwijsprogramma en intensieve begeleiding door een team van specialisten. Het Esdal College maakt gebruik van de Track van het Samenwerkingsverband.

De trajectgroep biedt ondersteuning aan leerlingen die wat extra hulp nodig hebben naast de basisvoorzieningen die de school biedt. Deze extra hulp wordt aangeboden vanuit de dug-out. Dit is een vaste ruimte in de school waar deze leerlingen kunnen worden opgevangen en begeleid. De betreffende leerlingen volgen in principe het lesrooster van hun eigen klas. Per leerling wordt een eigen traject (handelingsplan) opgesteld afhankelijk van de begeleiding die nodig is. Voor sommigen zal dat betekenen dat ze op vaste tijden gesprekken hebben met hun persoonlijk begeleider, anderen zullen een deel van hun tijd zelfstandig in de dug-out aan het werk zijn. Er zullen ook leerlingen zijn die juist tijdens de pauze behoefte hebben aan een rustige plaats en daar mogen gaan zitten.

De aanmelding voor de trajectgroep loopt via de zorgcoördinator. Deze beslist na overleg met mentor, leerjaarcoördinator, ouder(s)/verzorger(s) en eventueel de ambulant begeleider of een leerling voor ondersteuning in de trajectgroep in aanmerking komt.

De zorgcoördinator op de locatie Oosterstraat is : mevrouw S. Keizers, s.keizers@esdalcollege.nl.

Er kunnen zich situaties voordoen die voor leerlingen zo persoonlijk en ingrijpend zijn, dat de leerling of zijn ouder(s)/verzorger(s) dit niet met reguliere begeleiders willen bespreken. Dit geldt met name voor problemen die betrekking hebben op ongewenste intimiteiten. In zodanige gevallen heeft de locatie twee vertrouwenscontactpersonen. De leerlingen kunnen bij hen terecht met de zekerheid dat alle informatie voorzichtig en respectvol behandeld wordt.

De vertrouwenscontactpersoon van de locatie Oosterstraat is de heer drs. A.H. Oldenbeuving (a.oldenbeuving@esdalcollege.nl) en er is een vacante functie.

Het Esdal College heeft ook een externe vertrouwenspersoon:
De heer J. Wibbens
Hét Vertrouwensbureau BV
De Gang 1A
9531 JK Borger
Telefoon: 085-1055055
E-mail: algemeen@hetvtb.nl

Onze leerlingen worden op verschillende manieren begeleid in hun schoolloopbaan:

 • vakinhoudelijke begeleiding
 • sociaal-emotionele begeleiding
 • keuzebegeleiding
 • taalondersteuning
 • rekenondersteuning
 • studie- en huiswerkbegeleiding
 • motorische remedial teaching
 • dyslexie
 • talentbegeleiding
 • begeleiding excellente leerlingen

Waar mogelijk houden wij rekening met en besteden wij zorg aan leerlingen met een specifieke problematiek (als ADHD of ASS). De school voert hierover regelmatig overleg met externe deskundigen en roept indien nodig hun hulp in. Wij hebben goede contacten met de basisscholen in de gehele regio. Deze informeren ons over alle bijzondere kenmerken van de leerlingen. Toch stellen wij het zeer op prijs wanneer ouders/verzorgers ons informeren over dergelijke specifieke kenmerken van hun kind.

Verschillende mensen in de school houden zich bezig met leerlingbegeleiding:

 • mentor
 • decaan
 • leerjaarcoördinator
 • vertrouwenscontactpersoon
 • talentbegeleider
 • begeleider excellentie
 • schoolmaatschappelijk werk
 • jeugdarts en jeugdverpleegkundige
 • leerplichtambtenaar
 • zorgadviesteam
 • jeugdagent

In het zorg- en adviesteam (ZAT) spreken de leerplichtambtenaar, de wijk- of jeugdagent, de jeugdarts, de schoolmaatschappelijk werker en vertegenwoordigers van de school met elkaar.

Het ZAT komt gedurende het schooljaar een aantal keer samen. Tijdens deze bijeenkomsten worden de leerlingen met hulpvragen die verder gaan dan alleen onderwijsproblematiek besproken. Eén van de belangrijkste doelen van het ZAT is het snel inzetten van passende en afgestemde ondersteuning.

Ouders/verzorgers en leerlingen van 16 jaar of ouder dienen toestemming te geven om in het ZAT besproken te worden.

Er zijn werkafspraken gemaakt om de vertrouwelijkheid en de zorgvuldigheid van de besprekingen te waarborgen.

Load More

 

Beleid

Wij voeren een terughoudend beleid m.b.t. sponsoring. De school onderschrijft het Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring. De kern van dit convenant, dat het ministerie van OCW in 2009 met veertien organisaties heeft afgesloten, is:

 • nieuwe sponsorcontracten moeten zich richten op een gezonde levensstijl van leerlingen
 • bedrijven mogen alleen met scholen samenwerken vanuit een maatschappelijke betrokkenheid
 • de samenwerking tussen scholen en bedrijven mag geen nadelige invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van leerlingen
 • de kernactiviteiten van de school mogen niet afhankelijk worden van sponsoring

Indien de school van plan is om sponsorgelden en donaties te ontvangen, dan heeft de medezeggenschapsraad of deelraad voorafgaand instemmingsrecht.

Load More

 

Contact Wie is wie

Bezoekadres
Oosterstraat 78
7822 HG Emmen
088 0009610 (hoofdlocatie)
088 0009691 (conciërge E-locatie)

Postadres
Postbus 2041
7801 CA Emmen
oosterstraat@esdalcollege.nl

Locatiedirecteur: de heer drs. F.W. Lindeman
Adjunct-locatiedirecteur: de heer R. Jalving

De locatiedirecteur is integraal verantwoordelijk voor de totale organisatie van de locatie.

De locatie kent drie teams met elk een eigen teamleider. Het onderwijs in een team wordt zoveel mogelijk verzorgd door een beperkte, vaste groep docenten.

De teamleiders geven leiding aan de docenten van het team. Zij zijn verantwoordelijk voor onderwijskundig- en personeelsbeleid. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken met betrekking tot het onderwijs in hun team. De leerlingbegeleiding ligt in handen van de leerjaarcoördinatoren. Zij coördineren de leerlingbegeleiding in het team, begeleiden de mentoren in hun rol als leerlingbegeleider en bespreken specifieke problemen met hen. Indien nodig, overleggen zij met de mentoren of en welke specifieke vormen van begeleiding voor een bepaalde leerling gewenst zijn. Na de mentor zijn de leerjaarcoördinatoren het aanspreekpunt voor ouders/verzorgers als er vragen of problemen zijn met betrekking tot de leerling of de klas.

Teamleiders

Leerjaarcoördinatoren

Organisatie
De school is ondergebracht in een stichting: Stichting Esdal College, Scholengemeenschap voor openbaar voortgezet onderwijs in Emmen en omstreken. Het jaarverslag, waarin opgenomen de jaarrekening, treft u hier aan.

Raad van toezicht
De taken en bevoegdheden van de raad van toezicht zijn terug te vinden in de statuten van het Esdal College en nader uitgewerkt in het reglement van de raad van toezicht. Zie hiervoor het Handboek Governance.

De raad van toezicht bestaat uit de volgende leden:
• de heer mr. drs. A Regtop (voorzitter)
• mevrouw dr. mr. E.M. Klop (vicevoorzitter)
• mevrouw drs. K.F.J. Jager
• de heer ing. A. Farokhi
• de heer drs. G. Hidding

Rooster van aftreden/ hoofd- en nevenfuncties raad van toezicht
Voor het rooster van aftreden en de hoofd- en nevenfuncties van de leden van de raad van toezicht, klik hier.

Directeur/bestuurder
De directeur/bestuurder van het Esdal College is de heer L.M.M. Kooistra. De heer Kooistra heeft, behoudens het voorzitterschap van de algemene ledenvergadering van het Samenwerkingsverband Zuidoost-Drenthe VO 22.02 en de functie van secretaris van het bestuur van VV Zuidhorn, geen (on)bezoldigde nevenfuncties, zie ook het reglement criteria nevenfuncties directeur/bestuurder.

De directeur/bestuurder conformeert zich aan de Code Goed Onderwijsbestuur VO. De directeur/ bestuurder heeft op grond van de statuten de positie van bevoegd gezag van het Esdal College en is belast met het besturen van de scholengemeenschap. Hij heeft tot taak het uitzetten van de strategie van de school en het vertalen daarvan naar concrete doelstellingen voor de schoollocaties en ziet toe op het behalen ervan. Het beoordelingskader van de directeur/bestuurder treft u hier aan.

Kerndirectie
De heer L.M.M. Kooistra vormt samen met mevrouw M.A.A. Kolker de kerndirectie. De kerndirectie is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de scholengemeenschap. Zij zijn bereikbaar via m.kooistra@esdalcollege.nl en g.kolker@esdalcollege.nl

Locatiedirecties
Locatie Oosterstraat: de heer F.W. Lindeman, locatiedirecteur en de heer R. Jalving, adjunct-locatiedirecteur
Locatie Boermarkeweg: de heer B. Kroesen, locatiedirecteur
Esdal Vakcollege Emmen: de heer G.B. Benes, locatiedirecteur
Locatie Borger: mevrouw K. Elferink, locatiedirecteur
Locatie Klazienaveen: de heer G.B. Benes, locatiedirecteur
Locatie Oosterhesselen: mevrouw K. Elferink, locatiedirecteur

De locatiedirecteuren worden ondersteund door diverse teamleiders. De locatiedirecteuren zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van hun locatie. Hun verantwoordelijkheid en handelingsvrijheid staat beschreven in het managementstatuut, hetgeen terug te vinden is in het Handboek Governance.

Load More

 

Directie

De Stichting Esdal College, Scholengemeenschap voor openbaar voortgezet onderwijs in Emmen en omstreken. Deze stichting wordt bestuurd door de heer L.M.M. Kooistra, directeur/bestuurder. Samen met het lid kerndirectie, mevrouw M.A.A. Kolker, vormt de directeur/bestuurder de kerndirectie.

Het postadres van de directeur/bestuurder:
Postbus 2041
7801 CA Emmen
Tel. 088 000 9 600
m.kooistra@esdalcollege.nl

Het Esdal College heeft een kerndirectie, bestaande uit twee leden:

 • de heer L.M.M. Kooistra, directeur/bestuurder
 • mevrouw M.A.A. Kolker, lid kerndirectie

Locatiedirecteur: de heer drs. F.W. Lindeman
Adjunct-locatiedirecteur: de heer R. Jalving

De locatiedirecteur is integraal verantwoordelijk voor de totale organisatie van de locatie.

Load More

 

Groep-8

In het Esdal Magazine kun je lezen wat er te kiezen valt op de locaties. Nieuwsgierig? Download ‘m hier.

Het Esdal College biedt verrijkingslessen aan leerlingen van groep 8. Deze verrijkingslessen zijn bedoeld voor die leerlingen die meer aankunnen dan hun klasgenoten en daarom de tijd hebben om zich gedurende een half schooljaar op donderdagmiddag bij ons op school in andere lessen te verdiepen.

In het schooljaar 2020-2021 bieden wij onder voorbehoud (afhankelijk van de situatie rondom het coronavirus) de volgende lessen aan:

Engels
Deze verrijkingslessen worden meestal gevuld met vocabulaire lessen en het lezen en begrijpen van teksten. We behandelen o.a. de volgende thema’s: familie, school, huis, eten, hobby’s, seizoenen, maanden en weekdagen en lichaamsdelen. We werken met verschillende werkvormen. We herhalen bijvoorbeeld de woordjes door middel van liedjes, woordzoekers en we werken met teksten en uitbeelden.

Spelen met bèta
De leerlingen gaan in de lessen onder begeleiding van een docent wiskunde en natuurkunde aan de slag met allerlei wiskundige, natuurkundige en andere bèta-achtige vraagstukken. Hier horen ook de nodige proefjes bij. Binnen de lessen wordt daarom ook aandacht besteed aan algemene onderzoeksvaardigheden. Hoe voer je een experiment uit en hoe kan je de resultaten makkelijk weergeven?

Maak je eigen popsong
Je kijkt er waarschijnlijk elke dag wel een paar: leuke videoclips van je favoriete artiesten. Wat zou het leuk zijn om je eigen popsong te schrijven, muziek en tekst, op echte instrumenten te begeleiden en daarbij ook een videoclip op te nemen en te monteren. We gaan dit in 20 lessen voor elkaar maken. We gaan de tekst en muziek schrijven, oefenen met instrumenten, een plan schrijven voor de videoclip, kleding/attributen maken en de videoclip opnemen en bewerken Je laat het resultaat natuurlijk zien op je eigen school en aan ouders. Misschien wil je wel je eigen YouTube kanaal beginnen. Wie weet ziet een platenbaas jouw clip en …

Geografische techniek
Gedurende deze lessen gaan de leerlingen onder begeleiding van de docent techniek en aardrijkskunde aan de slag met aardrijkskundige vraagstukken. De lessen zijn een combinatie van theorie en praktijk waarbij de leerlingen zowel in het technieklokaal als bij de aardrijkskunde docent hun blik op de wereld vergroten.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met mevrouw Lubberts via verrijkingsklas@esdalcollege.nl

Load More

 

Kernwaarden

Wij willen onze leerlingen inspireren door het onderwijs zo aan te bieden dat ze geboeid en gemotiveerd raken. Dit doen wij door ons onderwijs voortdurend te evalueren en te verbeteren. We doen dat o.a. door de roosters flexibel te maken, waardoor er meer keuzemogelijkheden ontstaan voor leerlingen. We leveren steeds meer maatwerktrajecten, benutten de verschillen tussen leerlingen en bieden een intensieve begeleiding. Door een school te zijn die bruist en waar leuk en leerzaam hand in hand gaan, zijn wij voor onze leerlingen een bron van inspiratie.

Wij streven ernaar het beste uit onszelf en onze leerlingen te halen: we hebben hoge verwachtingen en leveren maximale inzet. Wij houden op onze school rekening met verschillen tussen leerlingen: de school wil alle leerlingen extra uitdagingen bieden. Om dit te kunnen waarmaken, vragen wij ook veel van onze medewerkers. Zij scheppen de voorwaarden voor leerlingen om het maximale uit zichzelf te halen.

Eén ding hebben al onze locaties gemeen, namelijk dat wij een school zijn waar je levensovertuiging, je cultuur, je huidskleur, je achtergrond, je seksuele geaardheid of je maatschappelijke positie geen rol spelen bij de toelating. Iedereen is welkom. De leerlingen en onze medewerkers hebben respect voor anderen en hun opvattingen. Dit betekent dat we in de lessen maatschappelijke en levensbeschouwelijke vraagstukken zoveel mogelijk vanuit verschillende invalshoeken benaderen. We bespreken verschillen in opvattingen in een sfeer van verdraagzaamheid. Zo willen wij een school zijn die voor de leerlingen een goede voorbereiding is op het samenleven en samenwerken met verschillende mensen.

Naast respecteren, zijn inspireren en presteren kernwaarden van waaruit wij op school handelen en leren. Deze waarden liggen ten grondslag aan de omgangsvormen die wij op onze school hanteren. Deze omgangsvormen, en de daaruit voortvloeiende regels, geven duidelijke grenzen aan.

Load More

 

Klachten

Het Esdal College is aangesloten bij:
De Landelijke Klachtencommissie Onderwijs
Postbus 85191
3508 AD Utrecht
030 28 09 590
www.onderwijsgeschillen.nl

De school kent een officiële klachtenregeling. Deze regeling biedt de mogelijkheid om een officiële klacht in te dienen. Het Esdal College is zich er echter van bewust dat klachten ook een signaalfunctie hebben, waarmee we de kwaliteit van ons onderwijs kunnen verbeteren. Officiële procedures zijn nodig, maar wij geven er de voorkeur aan problemen bespreekbaar te maken. Veelal zal dan blijken dat klachten op locatieniveau tot tevredenheid kunnen worden afgehandeld. In eerste instantie is de mentor altijd de eerstaangewezen persoon. Hij of zij zal de klacht bespreken. Afhankelijk van de klacht kan het echter ook voorkomen dat de klacht behandeld wordt door iemand anders uit de schoolorganisatie, zoals een teamleider of een lid van de locatieleiding. Als dat niet leidt tot een oplossing dan kan een klacht ingediend worden bij de directeur/bestuurder.

Het kan ook voorkomen dat de melding c.q. klacht zodanig is dat een externe, niet aan de school verbonden vertrouwenspersoon, de heer J. Wibbens, ingeschakeld wordt. De aan de locaties verbonden vertrouwenscontactpersonen wijzen hierbij de weg. Als de melding c.q. klacht niet naar tevredenheid is behandeld, is de volgende stap die naar het bevoegd gezag en uiteindelijk naar de Landelijke Klachtencommissie.

Meldpunt vertrouwensinspecteur
Is uw kind op school op een erg onaangename manier lastiggevallen? Misschien kunt u dan de hulp gebruiken van een vertrouwensinspecteur. Bij de onderwijsinspectie werken vertrouwensinspecteurs bij wie u terecht kunt voor het melden van klachten over gebeurtenissen in het onderwijs op het gebied van:

 • seksuele intimidatie en seksueel misbruik
 • lichamelijk geweld
 • grove pesterijen
 • geweld, extremisme, discriminatie, onverdraagzaamheid, fundamentalisme en radicalisering.

De vertrouwensinspecteurs zijn tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer 0900 – 1113111 (lokaal tarief).
Een vertrouwensinspecteur is aanspreekpunt voor betrokkenen bij scholen. De inspecteur helpt bij het zoeken naar oplossingen, bij het vinden van de juiste weg of bij het doen van aangifte.

Klachten in geval van:

 • Het eindexamen over sancties naar aanleiding van onregelmatigheden kunnen worden ingediend bij de Commissie van Beroep, zoals omschreven in het Examenreglement;
 • Een besluit van de rapportenvergadering aangaande de overgang kunnen worden ingediend bij de locatieleiding;
 • Een geschil aangaande de medezeggenschap kunnen worden ingediend bij de Landelijke Commissie Geschillen WMS.

Klik hier voor de klachtenregeling van het Esdal College

Medewerkers en leerlingen, dan wel hun wettelijk vertegenwoordigers, kunnen bij de vertrouwenspersoon integriteit een vermoeden van een misstand binnen het Esdal College melden. De vertrouwenspersoon is speciaal belast met de afhandeling van meldingen van betrokkene in het kader van de Klokkenluidersregeling. Ook kunnen betrokkenen bij de vertrouwenspersoon integriteit een vermoeden van een met de Integriteitscode strijdige handeling melden.

Vertrouwenspersoon integriteit bij het Esdal College is mevr. B.J. Bodenstaff.
Telefoonnummer: 06 130 264 16
E-mail: b.j.bodenstaff@hetnet.nl

Load More

 

Kwaliteit

 

Percentage geslaagd in 2016 2017 2018 2019 2020
Locatie Oosterstraat  
vwo 93,5 94,3 90,9 84,9 100
havo 89,3 86,9 82,8 80,9 97,9
Locatie Boermarkeweg  
mavo 99,2 96,2 92,2 93,9 100
Esdal Vakcollege Emmen  
vmbo-basisberoepsgericht 96,9 96 100 92,9 100
vmbo-kaderberoepsgericht 97,8 96,9 97,5 100 100
Locatie Klazienaveen  
vmbo-basisberoepsgericht 100 100 100 100 100
vmbo-kaderberoepsgericht 100 100 100 96,6 100
vmbo-gemengde leerweg 100       100
mavo 100 92,5 97,9 100 100
Locatie Oosterhesselen  
vmbo-basisberoepsgericht 100 100 100 100 100
vmbo-kaderberoepsgericht 82,4 94,1 100 100 100
mavo 95,7 100 100 88,9 100
Locatie Borger  
vmbo-basisberoepsgericht 100 83,3 100 100 100
vmbo-kaderberoepsgericht 100 92,3 87,5 100 100
mavo 95,8 92,1 97,9 88,5 100

Het Esdal College valt onder de inspectie te Zwolle.

Het postadres is:
Inspectie van het Onderwijs, Toezicht VO
Postbus 10048
8000 GA Zwolle
088 – 6696060

Scholen worden regelmatig bezocht door de onderwijsinspectie. De resultaten van deze bezoeken worden gepubliceerd op het internet en zijn terug te vinden op www.onderwijsinspectie.nl onder het kopje ‘Inspectierapporten scholen en instellingen’.

De kwaliteit van ons onderwijs is een uitkomst van feitelijke gegevens, prestaties van leerlingen, betrokkenheid van ouders/verzorgers en inzet van docenten. De feitelijke gegevens als bevorderingspercentages, slagingspercentages en verblijfsduur geven een goed beeld. We streven naar een zo hoog mogelijk aantal leerlingen dat overgaat of slaagt. Daarnaast richten we ons ook op sociaal- emotionele aspecten, zoals het welbevinden van leerlingen, die onder andere aan de orde komen in mentorbesprekingen en docentenvergaderingen. Jaarlijks meten we de leerlingtevredenheid. De uitkomst van deze enquête is te vinden op de website van Scholen op de kaart, www.scholenopdekaart.nl. Jaarlijks volgen we op diverse manieren de tevredenheid van ouders/verzorgers, door onder andere panelgesprekken, gesprekken met de ouderraden en de oudergeleding in de (d)mr.

Een goede loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) vinden we heel belangrijk. De decanen en mentoren van het Esdal College helpen leerlingen goede keuzes te maken.

Voor de leerresultaten van onze leerlingen verwijzen wij graag naar de examenresultaten.

Docenten zijn optimaal op hun taak berekend. Een eerste vereiste is dat zij bevoegd zijn of op korte termijn (maximaal 4 jaar) bevoegd raken voor de lessen die zij geven. Omdat bevoegdheid alleen nog geen garantie is voor goed onderwijs, worden nieuwe docenten begeleid door ervaren docenten en coaches en worden er met alle docenten regelmatig gesprekken gevoerd. Natuurlijk is er ook scholing voor de medewerkers. Scholing is onmisbaar bij alle veranderingen in het onderwijs. Docenten willen de veranderingen op de voet volgen en hun lessen steeds aanpassen aan de vernieuwingen. De resultaten van het onderwijs zelf worden jaarlijks door de onderwijsinspectie beoordeeld. Mede aan de hand daarvan verbeteren we docenten hun onderwijs voortdurend.

Op www.owinsp.nl kunnen de kwaliteitskaarten van de school worden geraadpleegd.

Op www.scholenopdekaart.nl geven scholen voor voortgezet onderwijs inzicht in hun eigen onderwijsprestaties. Aan de hand van indicatoren over onderwerpen als: algemene kenmerken, resultaten, onderwijsbeleid, kwaliteit en bedrijfsvoering, worden de cijfers gepresenteerd en kunnen deze worden vergeleken met die van andere scholen.

Klik hieronder voor de SchoolVensters (via Scholenopdekaart.nl) van de locatie Oosterstraat:
Esdal College locatie Oosterstraat in Emmen

Periodiek worden er tevredenheidsonderzoeken gehouden onder leerlingen en medewerkers. De uitkomsten van de onderzoeken worden gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren. De uitkomsten van de onderzoeken onder leerlingen zijn te vinden op Scholen op de kaart, www.scholenopdekaart.nl.

Schooljaar 2018-2019

Locatie onderbouw vmbo bovenbouw havo/vwo bovenbouw totaal per locatie totaal in % per locatie
Oosterstraat 0 0 3 3 0,22%
Boermarkeweg 0 2 0 2 0,43%
Weerdingerstraat 0 1 0 1 0,44%
Borger 1 0 0 1 0,57%
Klazienaveen 0 0 0 0 0,00%
Oosterhesselen 1 0 0 1 0,50%
Totaal Esdal College 2 3 3 8 0,27%

Er is sprake van een daling van het aantal (voortijdig) schoolverlaters, van 0,77% in het vorige schooljaar naar 0,27%.

Load More

 

Leerlingbetrokkenheid

In alle leerjaren functioneren klankbordgroepen van leerlingen. Tijdens de bijeenkomsten van de klankbordgroepen gaan de teamleiders en/of leerjaarcoördinatoren in gesprek met de leerlingen over alle mogelijke onderwerpen die met school te maken hebben. Op die manier kunnen de leerlingen hun mening geven over onderwijszaken maar ook over meer praktische zaken waar de leerlingen tegenaanlopen.

Om het jaar neemt de school de LAKS-monitor af om zo de leerlingtevredenheid te meten. De resultaten worden vervolgens in verschillende geledingen van de school besproken waaronder de klankbordgroepen.

Iedere docent neemt jaarlijks een of meerdere leerlingenquêtes af. Op die manier krijgt hij/zij feedback op zijn/haar lessen. Zo kunnen de leerlingen invloed uitoefenen op het onderwijs.

De leerlingen van onze locatie vormen hun eigen leerlingenraad. In deze raad zijn leerlingen uit alle leerjaren vertegenwoordigd. De leerlingenraad overlegt met de locatiedirectie over leerlingzaken, organiseert schoolfeesten en andere activiteiten.

De medezeggenschap is op het Esdal College kleinschalig georganiseerd. Het Esdal College als geheel heeft een centrale medezeggenschapsraad (MR). Deze heeft advies- dan wel instemmingsbevoegdheid over onderwerpen die betrekking hebben op het gehele Esdal College. Elke locatie heeft daarnaast een eigen deelmedezeggenschapsraad (DMR), waarvan een aantal leden is afgevaardigd naar de centrale MR.

In de medezeggenschapsraden zitten vertegenwoordigers vanuit de medewerkers, de ouders/verzorgers en de leerlingen.

Samenstelling MR

Naam Locatie Ouder/leerling/personeel
Marc van der Haak Oosterstraat Personeel (OP)
Wilma Jansen Oosterstraat Personeel (OP)
Esther Ket Oosterstraat Ouder
Carlijn Katerberg Oosterstraat Leerling
Anja Dekker Boermarkeweg Personeel (OP)
Theo Hein Boermarkeweg Personeel (OOP)
Monique Baron Boermarkeweg Ouder
Henri Zomer (voorzitter) Klazienaveen Personeel (OP)
Henry de Roo Klazienaveen Ouder
Debby Hoving Klazienaveen Ouder
Iris de Vos Esdal Vakcollege Emmen Personeel (OP)
Vacant Esdal Vakcollege Emmen Ouder
Pauél Veenstra Borger Personeel (OP)
Vacant Borger Ouder
Helma Pruijm (secretaris) Oosterhesselen Personeel (OOP)
Martin Eising Oosterhesselen Ouder

 

Ouders/verzorgers en leerlingen kunnen de vergadernotulen opvragen bij de secretaris van de (D)MR.

Load More

 

Leerplicht verzuim verlof

 • Ouders/verzorgers kunnen de aan hen gekoppelde leerling(en) ziekmelden via het ouderaccount in Magister en bij terugkomst geeft de leerling een ‘betermeldbrief’ af bij de conciërge. Als de leerling zich in de loop van de dag ziek wil melden wordt er eerst telefonisch contact met ouder(s)/verzorger(s) gezocht door de conciërge. Na toestemming van de ouder(s)/verzorger(s) mag de leerling naar huis. Bij drie keer ziek in twee maanden of drie weken in totaal (circa 90 lesuur) neemt de leerjaarcoördinator contact op met de ouder(s)/verzorger(s) en informeert hierover de jeugdarts.
 • Leerlingen die om andere redenen de school niet kunnen bezoeken, dienen vooraf met een schriftelijke verklaring van de ouder(s)/verzorger(s) vrij te vragen via de leerjaarcoördinator.
 • Bij spijbelen moeten gemiste lessen dubbel worden ingehaald. De ouders/verzorgers worden ingelicht. Bij frequent ongeoorloofd schoolverzuim informeert de school de leerplichtambtenaar.
 • Vervroegde vakantie of verlate terugkomst van vakantie is in principe niet mogelijk, de wet staat dit niet toe. Slechts in zeer hoge uitzonderingsgevallen mag van de normale schoolvakantieregeling worden afgeweken. Vanaf hun twaalfde zijn leerlingen zelf mede verantwoordelijk voor hun schoolbezoek. De teamleider/coördinator en de leerplichtambtenaar kunnen leerlingen op ongeoorloofde absentie aanspreken, zonder daarover vooraf met de ouder(s)/verzorger(s) van deze leerling overlegd te hebben.

Met de betermeldbrief kunnen ouder(s)/verzorger(s) hun zoon/dochter betermelden. De leerling moet de ingevulde brief inleveren bij de conciërge.

Wij vinden aanwezigheid op school noodzakelijk. Het maakt de kans op een succesvolle schoolloopbaan groter. Daarom houden we het verzuim nauwkeurig bij. We letten natuurlijk op ongeoorloofd afwezig zijn (spijbelen), maar ook op verlofaanvragen, het aantal ziekmeldingen en het aantal keren dat een leerling te laat komt. Bij verlofaanvragen hanteren we de regels zoals die door de gemeentelijke afdeling leerplicht worden voorgeschreven.

De volledige leerplicht houdt op aan het einde van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar is geworden. Tot die tijd moet de leerling vijf dagen per week naar school. Hierna geldt voor jongeren die nog geen startkwalificatie hebben behaald, tot het bereiken van de leeftijd van 18 jaar de zogenaamde kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht houdt het behalen van een mbo-, een havo- of een vwo-diploma in. In de jaren dat de leerling leerplichtig is, moeten de ouder(s)/verzorger(s) ervoor zorgen dat de leerling de school bezoekt en alle lessen volgt.

De schoolleiding is wettelijk verplicht de afwezigheid bij te houden en ongeoorloofd schoolverzuim te melden aan de leerplichtambtenaar van de gemeente en via het digitaal verzuimloket bij DUO-IB-Groep. De schoolleiding is verplicht een melding te doen zodra een leerling totaal 16 uren les- of praktijktijd in 4 opeenvolgende lesweken afwezig was. Het verzuimloket van DUO geeft de melding door aan de leerplichtambtenaar van de gemeente. Deze onderzoekt de zaak en kan uiteindelijk een proces-verbaal opmaken. De ambtenaar stuurt het proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie.

Ook kan de leerplichtambtenaar het verzuim melden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit doet hij als hij vindt dat zijn pogingen om de leerling weer naar school te krijgen geen effect hebben. De SVB kan dan de kinderbijslag stoppen. Deze maatregel geldt alleen voor leerlingen van 16 en 17 jaar die geen startkwalificatie hebben.

De rechter kan de leerplichtige jongere vanaf 12 jaar een taakstraf of een geldboete geven. Kwalificatieplichtige jongeren kunnen een geldboete krijgen. Ook ouders/verzorgers kunnen een geldboete krijgen. In ernstige gevallen kan de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd opleggen.

Leerplichtambtenaar
De leerplichtambtenaar biedt hulp als een leerling door (dreigend) schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten in zijn vorming en ontplooiing wordt belemmerd. Hierbij werkt hij/zij intensief samen met scholen, hulpverleningsinstanties, justitie en anderen. De leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld door de school of door ouder(s)/verzorger(s).

Als er sprake is van verzuim, spijbelgedrag, dreigende schooluitval, veelvuldige ziekmeldingen, maar ook vaak te laat komen, dan is de school verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar. Ook ouders/verzorgers kunnen dit doen.

De leerplichtambtenaar gaat eerst in gesprek met de leerling om de reden van het gedrag te achterhalen. Geen zin hebben in school kan de oorzaak zijn van vaak te laat komen of spijbelen. Soms is er ook sprake van achterliggende problemen. Ouder(s)/verzorger(s), school, maar ook Bureau Jeugdzorg, het maatschappelijk werk of een andere hulpverlenende instantie kunnen dan worden ingeschakeld.

De leerplichtambtenaar biedt hulp als een leerling door (dreigend) schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten in zijn vorming en ontplooiing wordt belemmerd. Hierbij werkt zij intensief samen met scholen, hulpverleningsinstanties, justitie en anderen. De leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld door de school of door ouder(s)/verzorger(s).

Als er sprake is van verzuim, spijbelgedrag, dreigende schooluitval, veelvuldige ziekmeldingen, maar ook vaak te laat komen, dan is de school verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar. Ook ouders/verzorgers kunnen dit doen.

De leerplichtambtenaar gaat eerst in gesprek met de leerling om de reden van het gedrag te achterhalen. Geen zin hebben in school kan de oorzaak zijn van vaak te laat komen of spijbelen. Vaak is er ook sprake van achterliggende problemen. Ouder(s)/verzorger(s), school, maar ook Bureau Jeugdzorg, het maatschappelijk werk of een andere hulpverlenende instantie kunnen dan worden ingeschakeld.

De leerplichtambtenaar is eens in de twee weken (op woensdagochtend) aanwezig op de locatie. U kunt contact met haar opnemen via e.lange@menso-emmen.nl

Voor de leerplichtwet staat te laat komen gelijk aan ongeoorloofd schoolverzuim. Als een leerling te laat komt, gaat deze zo snel mogelijk naar het lokaal. De docent registreert de leerling dan als te laat in Magister.

Bij de eerste keer te laat wordt de leerling gewaarschuwd. Bij de volgende drie keren te laat moet de leerling zich 30 minuten voor het eerste lesuur bij de conciërge melden. Vanaf de vijfde keer te laat moet de leerling zich om 8 uur melden, ongeacht het lesrooster van die dag. Bij de zesde keer te laat stuurt de leerjaarcoördinator een brief naar de ouder(s)/verzorger(s) waarin de zorgen over het te laat komen worden geuit. Ook wordt daarin gewaarschuwd dat op den duur de leerplichtambtenaar geïnformeerd moet worden. Dit gebeurt daadwerkelijk bij de negende keer te laat. De leerplichtambtenaar voert dan een waarschuwingsgesprek met de leerling. Als de leerling nog vaker te laat komt, kan de rechter de leerling een HALT-straf opleggen.

Leerlingen die door de bus structureel te laat dreigen te komen, kunnen bij de leerjaarcoördinator een buskaart aanvragen.

Verlof wegens bijzondere familieomstandigheden moet worden aangevraagd bij de locatieleiding. Het is gewenst om een uitnodiging of een kaart mee te nemen. Vervroegde vakantie of verlate terugkomst van vakantie is niet mogelijk, de wet staat dit niet toe. We wijzen erop dat slechts in zeer hoge uitzonderingsgevallen van de normale vakantieregeling afgeweken kan worden. Vraag het verlof tijdig aan (minstens acht weken van te voren) met vermelding van de reden. De locatiedirectie bepaalt wanneer er sprake is van een zeer uitzonderlijke situatie.

Met het verzoek tot verzuim formulier kunnen ouder(s)/verzorger(s) bijzonder verlof aanvragen voor de leerling. De leerling moet de ingevulde brief inleveren bij de conciërge of leerjaarcoördinator.

 

Ouders/verzorgers kunnen de aan hen gekoppelde leerling(en) ziekmelden via het ouderaccount in Magister.

Hiervoor gelden de volgende regels:

 • Ziekmelden dient voor 08.15 uur te gebeuren.
 • Ziekmelden kan alleen voor dezelfde of de volgende dag.
 • Bij ziekmelden op vrijdag, kan dit alleen voor de vrijdag.
 • Indien uw kind na het weekend nog ziek is, dient u uw kind opnieuw ziek te melden.
 • Ziekmelden op zaterdag is niet mogelijk. Bij ziekmelden op zondag, kan dit alleen voor maandag.
 • De ziekmelding wordt alleen geregistreerd op roosteruren zonder andere ingeplande activiteiten. Als er geen roosteruren zijn, krijgt de ouder/verzorger een melding.
 • Bij langdurige afwezigheid wegens ziekte, verzoeken wij ouder(s)/verzorger(s) contact op te nemen met de betreffende mentor van uw kind (telefonisch of per e-mail).

Het ziekmelden via Magister gaat als volgt:

 • Kies Afwezigheid en klik op Melden.
 • Selecteer de datum en voer desgewenst een opmerking in.
 • Klik rechtsboven op Versturen en geef Akkoord. Op dat moment is de ziekmelding verwerkt.

Uitleg schermen Magister App

Als u aan meerdere leerlingen die bij ons op school zitten gekoppeld bent in Magister, is het uiteraard van belang dat u de ziekmelding bij de juiste leerling opgeeft. In Magister kunt u in dat geval rechts bovenaan switchen tussen de leerlingen. Mocht dit via de app van Magister niet mogelijk zijn, dan adviseren wij u om de app te verwijderen en opnieuw te downloaden. Hierna moeten alle aan u gekoppelde leerlingen zichtbaar zijn in Magister.

Load More

 

Oosterstraat

Wij bieden meer dan een diploma alleen,  we willen ook bijdragen aan de culturele, sociale en maatschappelijke vorming van de leerlingen. Daarom organiseren wij allerlei activiteiten naast het lesprogramma:

 • Aan het begin van elk schooljaar zijn er kennismakingsprogramma’s voor de verschillende leerjaren. Deze activiteiten zijn vooral belangrijk voor leerlingen die voor het eerst bij ons op school komen (bijvoorbeeld de brugklassen) en voor leerlingen die in een nieuwe klas terechtkomen (bijvoorbeeld het tweede en vierde leerjaar).
 • Het is in de bovenbouw van het vwo mogelijk om een internationaal erkend diploma in de Engelse taal te behalen: Cambridge Engels.
 • Voor de Spaanse taal kunnen leerlingen eveneens een officieel internationaal erkend certificaat behalen.
 • Wij zijn een CultuurProfielSchool. Kunst en cultuur nemen op onze school een belangrijke plaats in. Alle klassen van de onderbouw nemen deel aan het programma van kunst en cultuur Drenthe. Voortvloeiend uit het vak culturele en kunstzinnige vorming is er jaarlijks een kunstontmoetingsdag voor alle vierde klassen. Regelmatig organiseren wij culturele avonden waar leerlingen hun talenten op het gebied van muziek, dans en voordracht tonen. Het Esdal College heeft een schoolorkest.
 • Leerlingen van havo-3 en vwo-3 gaan een week op maatschappelijke stage.
 • Zowel in de onderbouw als in de bovenbouw zijn excursies een vast onderdeel van het programma. Aardrijkskunde, kunstgeschiedenis, biologie en de klassieke talen zijn daarbij vaak vertegenwoordigd, maar ook bij vakken als geschiedenis, natuurkunde en lichamelijke oefening komen excursies voor. Leerlingen in de bovenbouw maken een meerdaagse excursie naar het buitenland.
 • Al heel lang nemen leerlingen van vwo-4 en -5 deel aan de debatwedstrijd van het Model Europees Parlement (MEP). In de raadszaal van het gemeentehuis van Emmen wordt in een nagebootste zitting van het Europese Parlement de afvaardiging van de school aan de provinciale en landelijke wedstrijd bepaald. Al een aantal keren is een leerling van de locatie Oosterstraat doorgedrongen tot de Europese finale in Straatsburg.
 • Naast het MEP doen onze leerlingen ook mee aan andere debatwedstrijden, zoals het Lagerhuis.
 • Wij organiseren meerdere keren per jaar sportdagen en toernooien voor alle leerjaren.
 • Wij doen regelmatig mee aan landelijke wedstrijden, zoals de Olympiades voor verschillende vakken, de kangoeroewedstrijd voor wiskunde e.d.
 • Leerlingen die hun talent op het gebied van sport of kunstzinnige vorming verder willen ontwikkelen kunnen in aanmerking komen voor faciliteiten om deze ontwikkeling zo goed mogelijk te combineren met hun schoolloopbaan. De school voert regelmatig overleg met de betreffende sportorganisaties en instellingen en houdt samen met de leerlingen hun schoolresultaten nauwlettend in het oog. Om deze leerlingen niet in een uitzonderingspositie te plaatsen, worden zij niet in aparte klassen ingedeeld.

Esdal College locatie Oosterstraat
Oosterstraat 78
7822 HG Emmen
088 000 9 610
oosterstraat@esdalcollege.nl

Wij hebben ervoor gekozen om het derde leerjaar havo onder te brengen in de bovenbouwafdeling. Hiermee beogen we dat de aansluiting met de zogenaamde Tweede Fase (havo 4 en 5) soepeler verloopt. In dit derde leerjaar kiest de leerling het studieprogramma voor deze Tweede Fase. Het programma in havo-4 en -5 is georganiseerd in vier profielen die aansluiten op de vervolgopleidingen:

 • cultuur en maatschappij
 • economie en maatschappij
 • natuur en gezondheid
 • natuur en techniek

Binnen deze profielen kiest een leerling zijn of haar vakken. De school biedt een groot aantal vakken aan, waaronder ook vakken als Spaans, management en organisatie, BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij, maw (maatschappijwetenschappen, informatica en NLT (natuur, leven en technologie). De vakken voor de leerjaren havo-4 en -5 zijn vermeld in de lessentabellen. Het diploma geeft toegang tot het hbo. In principe is het ook mogelijk om door te stromen naar vwo-5. Dit is mede afhankelijk van het in havo-5 gekozen profiel en de gekozen vakken.

Afhankelijk van het gekozen profiel kunnen leerlingen in de bovenbouw een aantal lessen hebben in de dependance van de locatie aan de Angelsloërdijk 13.

De bovenbouw vwo begint in vwo-3. Vanaf leerjaar 4 zijn er geen aparte atheneum- en gymnasiumklassen, maar is het vwo ongedeeld. Evenals bij havo is het programma vanaf vwo-4 georganiseerd in vier profielen die aansluiten op de vervolgopleidingen:

 • cultuur en maatschappij
 • economie en maatschappij
 • natuur en gezondheid
 • natuur en techniek

Op het vwo bieden wij een groot aantal vakken aan, waaronder ook vakken als Spaans, management en organisatie, BSM (bewegen, sport en maatschappij, maw (maatschappijwetenschappen, filosofie, wiskunde D en informatica. Op het vwo hebben de leerlingen dus optimale keuzemogelijkheden.

De vakken voor de leerjaren vwo-4, -5 en -6 zijn vermeld in de lessentabellen. De vwo-opleiding duurt zes jaar. Het vwo-diploma geeft toegang tot de universiteit.

De leerlingen van vwo-5 en -6 hebben hun kluisje en kantine in de dependance aan de Angelsloërdijk 13. Daar volgen zij ook een aantal lessen.

Het is in de bovenbouw van het vwo mogelijk om een internationaal erkend diploma in de Engelse taal te behalen: Cambridge Engels. Leerlingen kunnen daardoor het Engels op hoog niveau in de school afsluiten. De examens voor dit diploma worden afgenomen onder verantwoordelijkheid van `The British Council´.

De locatie Oosterstraat is een van de twee CultuurProfielScholen van Drenthe. Dit kwaliteitskeurmerk wordt door een landelijke vereniging van leraren en schoolleiders verleend aan scholen die kunst en cultuur een belangrijke rol laten spelen in hun onderwijs.

Op onze school wordt zo veel mogelijk gedaan om kunst en cultuur te integreren. Zo wordt er onder andere beeldend en creatief gewerkt tijdens de lessen aardrijkskunde en Nederlands. Ook kunnen de leerlingen in de bovenbouw examen doen in de vakken muziek, tekenen en handvaardigheid.

Naast de reguliere stroom kunnen leerlingen van de onderbouw kiezen voor extra cultuur. Er wordt in het lesprogramma nog meer aandacht besteed aan kunst en cultuur. Zo wordt er regelmatig een bezoek gebracht aan theaters en musea.

Veel meemaken!
Op onze school gonst het jaarlijks van de culturele activiteiten. Zo zijn er naast de culturele avonden, de musical en het eindexamenconcert de kunstdagen. Op deze kunstdagen worden thema’s door alle leerlingen op een verschillende manier benaderd. Bijvoorbeeld via dans, zang, hiphop, tekstschrijven en/of toneel.

De culturele instellingen van Emmen zoals het ATLAS Theater, het filmhuis en het gemeentelijke expositiecentrum (CBK Emmen) spelen een belangrijke rol in ons onderwijs. Kunstenaars en vakdocenten uit de omgeving zijn vaak drukdoende in onze school.

Cultuur leert anders
Onze overtuiging is dat leerlingen hierdoor verbindingen leren zien tussen de wereld en de lesstof. Door creatief actief te zijn in de lessen leren de leerlingen beter onthouden en zichzelf beter kennen. Kunst communiceert en leert samenwerken.

Er zijn vwo-leerlingen die meer kunnen en meer willen dan het gewone lesprogramma. Jij bent misschien zo’n leerling. Voor jou hebben we ons excellentieprogramma in leerjaar 1 tot en met 3. Je gaat een aantal uren in de week aan de slag met projecten die aansluiten bij jouw interesses. Je hebt daar zelf ook keuze in. Misschien vind je onderzoek doen leuk, maar het kan ook zijn dat je nog een vak erbij wilt volgen of iets wilt maken of ontwikkelen. Het is natuurlijk de bedoeling om jezelf ook in de bovenbouw uit te blijven dagen; daarvoor zijn allerlei mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het volgen van extra vakken, of meedoen met projecten binnen of buiten school.

We kijken in de brugklas of je mogelijk excellent bent; misschien weet je dit zelfs al vanaf de basisschool. Dit doen we o.a. door je te testen. We gebruiken hiervoor testen van het CBO, het Centrum voor BegaafdheidsOnderzoek, dat veel kennis en ervaring heeft op het gebied van excellente leerlingen. Voor je getest wordt, vragen we wel toestemming aan jou en je ouder(s)/verzorger(s). Je kunt je dus niet opgeven voor deze test, maar je wordt ervoor geselecteerd. Wel kunnen jij en je ouder(s)/verzorger(s) ons van tevoren laten weten of je op de basisschool al een plus-programma of iets dergelijks hebt gevolgd. De test zal plaatsvinden aan het begin van het schooljaar. Als uit deze test blijkt dat jij een excellente leerling bent én je bent ook gemotiveerd om bezig te zijn met andere dingen dan de gewone lessen, dan kun je kiezen voor het E-traject. Je blijft in je eigen klas, maar na de herfstvakantie begin je met het excellentieprogramma en ga je bouwen aan een portfolio met vaardigheden, projecten en extra bezigheden die jou meer zullen uitdagen. Als je jouw portfolio aan het einde van je schoolcarrière goed hebt afgesloten, krijg je bij je einddiploma een officieel certificaat.

Voor leerlingen die erg creatief zijn of voor wie muziek, dans of theater hun lust en leven is, bieden wij extra lessen cultuur, tot en met leerjaar 3. In deze stroom staan kunst en cultuur op de eerste plaats. Lessen muziek en beeldende vorming bieden wij aan voor alle leerlingen. Daarnaast hebben leerlingen de mogelijkheid te kiezen voor extra lessen cultuur waarin aandacht is voor onder meer theater, dans, fashion, fotografie en film.

Lessen natuurkunde, scheikunde en biologie bieden wij vanzelfsprekend aan voor alle leerlingen, maar voor leerlingen die graag meer willen met de exacte vakken, bieden wij extra lessen science tot en met klas 3. Hierbij staan de bètavakken op de eerste plaats, waarin aandacht is voor onder meer robotica en astronomie.

Leerlingen die graag sporten en daarvoor iets extra’s willen doen, kunnen op de locatie Oosterstraat kiezen voor extra lessen sport tot en met leerjaar 3. Naast de reguliere gymlessen die alle leerlingen krijgen, volgen deze leerlingen twee uren extra sport per week. Zij gaan allerlei sporten beoefenen. Hierbij valt te denken aan waterskiën, schaatsen, tennis en outdoor activiteiten. We gaan sporten op school, maar ook op verschillende locaties. Daarnaast gaan de leerlingen lessen geven, activiteiten organiseren en nog veel meer.

De Gender and Sexuality Alliance, ook wel GSA, is dé plek voor leerlingen die graag voor een veilige school zorgen en waar iedereen zichzelf kan zijn. Of je nou hetero, homo, lesbisch, bi, pan, transgender, cisgender, non-binair, intersex, aseksueel etc. bent of nog helemaal niet weet hoe je jezelf wilt noemen, bij ons wordt je altijd met open armen ontvangen. Wij zijn actief bij speciale dagen zoals de National Coming Out Day en Paarse Vrijdag. Daarnaast geven we voorlichtingen aan klassen en docenten zodat er meer kennis verspreid wordt over de complexiteit van de mens. Dit alles proberen we zo goed mogelijk te regelen tijdens onze bijeenkomsten onder begeleiding van mevrouw Lambregts en mevrouw Alderlieste.

Wil je je aanmelden voor de GSA of heb je een vraag over dit thema? Iedereen kan en mag altijd mailen. Ons e-mailadres is regenboog@esdalcollege.nl.

Op de locatie Oosterstraat begint het gymnasium in leerjaar 1. Leerlingen maken kennis met het leven en denken van de Grieken en Romeinen. Welke taal spraken zij? Wie waren hun goden? Hoe organiseerden zij hun bestuur? Welke grote denkers brachten zij voort? En wat merken wij in onze samenleving nog van hun taal en cultuur? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod bij de vakken filosofie (alleen klas 3), Grieks en Latijn.

Het gymnasiumonderwijs is anders:

 • meer zelfstandig
 • leerlingen leren onderzoeken en analytisch te denken
 • met projectweken

De eerste maanden van leerjaar 1 krijgen leerlingen les in klassieke cultuur, daarna starten ze met het leren van de Latijnse taal. Vanaf het tweede leerjaar volgt het vak Grieks. In het derde jaar krijgen de leerlingen ook het vak filosofie.

Projectweek en excursies
Twee keer per jaar is er een vakoverstijgend meerdaags project. Dat betekent dat er meerdere vakken bij betrokken zijn. Hierbij verdiepen leerlingen zich samen met leerlingen van andere leerjaren in één centraal onderwerp. In elk leerjaar wordt voor de leerlingen een excursie of buitenlesactiviteit georganiseerd die gericht is op het lesprogramma Klassieke taal en cultuur. In leerjaar 4 of 5 gaan gymnasiumleerlingen op reis naar Rome en in het examenjaar optioneel naar Athene.

Goed voorbereid
Leerlingen die het gymnasium volgen, zijn goed voorbereid op de toekomst. Zij leren analytisch en kritisch te denken en leren hoe ze grote opdrachten/projecten moeten aanpakken.

Het gymnasium is voor leerlingen:

 • met een vwo-advies van de basisschool
 • die van uitdaging houden
 • die zelfstandig kunnen werken en die graag van alles willen weten

De locatie Oosterstraat is met ongeveer 125o leerlingen de grootste locatie van het Esdal College. Door deze omvang kunnen wij een breed aanbod bieden. De leerlingen hebben veel keuzemogelijkheden, zodat zij hun opleiding goed kunnen afstemmen op de eigen kwaliteiten, interesses en toekomstplannen.

Zo bieden wij in de brugklas de leerlingen de mogelijkheid om te kiezen voor extra cultuur, extra sport of extra science.  In de loop van het eerste leerjaar bieden we een aantal door ons geselecteerde leerlingen de mogelijkheid om te kiezen voor excellentie.

De keuzemogelijkheden zetten zich voort in de bovenbouw. Wij bieden veel keuzevakken aan, zoals Spaans, informatica, wiskunde D, NLT en BSM. Ook kunnen de leerlingen een van de kunstvakken tekenen, handvaardigheid of muziek als examenvak kiezen. Kennis van het Engels is belangrijk. Zo belangrijk dat de school de leerlingen in de bovenbouw extra Engels aanbiedt: het zogenaamde Cambridge Engels.

Opleidingen
Het Esdal College aan de Oosterstraat biedt de volgende leerrichtingen aan: havo, atheneum en gymnasium. In de brugklas wordt dat verdeeld in de dakpan-klassen havo/atheneum en daarnaast de gymnasiumklas. Er wordt in de havo/atheneum-brugklas les gegeven op havo/atheneum-niveau, namelijk met havo/vwo-methodes. Gymnasium werkt op vwo-niveau.

Blended-learning
Het onderwijs wordt op het Esdal College aangeboden via het zogenaamde blended-learning, oftewel we gebruiken boeken en chromebook naast elkaar. Zo vult dat elkaar prima aan.

Hulplessen
Voor leerlingen die graag extra hulp willen hebben, organiseren we aan het eind van de dag hulplessen. Er zijn dan vakdocenten die jou kunnen helpen bij inhoudelijke vragen.

Verrijking
Vanaf klas 2 t/m klas 6 is er een speciaal verrijkingsprogramma. Leerlingen kunnen dan extra vakken kiezen en projectmatig werken. In klas 1 wordt m.b.v. de CBO-test in kaart gebracht welke leerlingen hiervoor geschikt zijn en volgt een introductieprogramma.

Flex
In het lesrooster zijn twee flexuren opgenomen; je bent dus flexibel in het kiezen van de invulling ervan. Er bestaat de mogelijkheid om extra uitleg te krijgen voor vakken, zoals wiskunde, Frans, Engels, Nederlands. Ook kun je de tijd besteden om zelfstandig aan het werk te gaan; dat betekent dat je dus thuis minder huiswerk zult hebben.

Extra uren
Of je nu sportief, creatief, van science houdt of gewoon nieuwsgierig bent, op het Esdal College kun je kiezen uit veel verschillende richtingen die passen bij jouw talenten en interesses. Iedereen gaat evenveel uren per week naar school, maar je bepaalt zelf hoe jij de extra uren wilt invullen.

Talent!
Ben je een sport- of creatief talent en wil je daar ook veel tijd en aandacht aan besteden door bijvoorbeeld mee te doen aan regionale of landelijke wedstrijden, dan hebben we een talentbegeleider die met jou jouw lesrooster passend maakt voor jou. Zo kun je succesvol zijn op school en in op jouw talent gebied.

Mentor
De spil voor elke leerling op het Esdal College is de mentor, die de studieresultaten in de gaten houdt en natuurlijk ook hoe het verder met de leerling gaat. Tevens zal de mentor allerlei mentorzaken met de leerlingen bespreken, zoals leerstrategieën, planning en omgang met elkaar. De mentor is altijd het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders/verzorgers.

Leerlingen kunnen buiten en binnen schooltijd een maatschappelijke stage uitvoeren. De maatschappelijke stage is niet meer verplicht gesteld door de overheid, maar het Esdal College hecht er grote waarde aan, omdat leerlingen op deze manier enerzijds een bijdrage leveren aan de maatschappij en anderzijds waardevolle informatie opdoen over beroepsrichtingen. De leerlingen lopen stage bij een maatschappelijk georiënteerde instelling. Elke locatie geeft deze stage op een eigen manier vorm.

Leerlingen van de Oosterstraat volgen tijdens het derde leerjaar een maatschappelijke stage.  Veel leerlingen maken tijdens deze periode voor het eerst kennis met vrijwilligerswerk. Dat is namelijk de basis van de maatschappelijke stage. Tijdens de week waarin de maatschappelijke stage plaatsvindt, zetten de leerlingen hun beste beentje voor in allerlei maatschappelijke organisaties. In de afgelopen jaren waren dat bijvoorbeeld zorgcentra, kinderboerderijen, musea en organisaties voor vluchtelingenwerk en natuurbescherming.

De vrijwilligersactiviteiten die de leerlingen uitvoeren zijn vaak heel gevarieerd en brengen veel voldoening. Door de stage leren de leerlingen een organisatie van binnenuit kennen. Het geeft ze de kans om ervaring op te doen en contacten te leggen. Waarschijnlijk ontmoeten ze mensen die ze in het dagelijks leven niet tegenkomen of spreken.  Op deze manier merken de leerlingen dat ze iets kunnen betekenen voor de medemens.

Het Esdal College heeft ervoor gekozen om de stage plaats te laten vinden in de derde klas. Voor de stage wordt een “normale” schoolweek verruild voor een week waarin de maatschappelijke stage wordt gedaan. De maatschappelijke stage geldt dus als onderwijstijd en is verplicht.

De afdeling onderbouw bestaat uit de leerjaren 1 en 2 havo/vwo. In het eerste leerjaar volgen de leerlingen met een havo- en een atheneumadvies een gemeenschappelijk brugjaar. Hierdoor kan de keuze tussen havo en atheneum nog met een jaar worden uitgesteld. Bij de indeling van de brugklassen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de leerlingen. De school heeft een aparte cultuur-, science- en sportstroom en een excellentietraject voor leerlingen die daar belangstelling voor hebben. De school kent een gymnasiumopleiding vanaf het eerste leerjaar. Hierin worden leerlingen toegelaten met een gymnasiumadvies. Voor goede leerlingen in de havo/atheneum-brugklas bestaat de mogelijkheid halverwege het eerste leerjaar over te stappen naar de gymnasiumklas. Aan het eind van het eerste leerjaar wordt aan de hand van de bevorderingscriteria bepaald naar welke tweede klas de leerling doorstroomt (naar gymnasium-2, atheneum-2, of havo-2). Soms wordt gekozen voor de overstap naar mavo-2 op één van onze andere locaties. Aan het einde van leerjaar 2 en 3 kan nog bijsturing plaatsvinden.

Reflecteren, keuzes maken en doorzetten!
Onze leerlingen groeien op in een snel veranderende wereld. Wij van het Esdal College, locatie Oosterstraat, vinden dat we leerlingen op die toekomst moeten voorbereiden. Daarom willen we de leerlingen naast een diploma een brede maatschappelijke opleiding aanbieden, zodat ze optimaal kunnen deelnemen aan een steeds verder globaliserende en digitaliserende wereld.

We stimuleren leerlingen tot het pakken van het eigenaarschap van hun eigen ontwikkeling. We stellen leerlingen daarbij in staat, zo autonoom mogelijk hun eigen gepersonaliseerde leerproces vorm te geven. Dat kan alleen als we in staat zijn en blijven veel keuzemogelijkheden aan te bieden binnen heldere kaders, begeleid door docenten, die leerlingen stapje voor stapje ‘loslaten’ Daarbij is het essentieel dat we leerlingen doorzettingsvermogen aanleren. We hebben hoge verwachtingen en stimuleren leerlingen waar mogelijk tot een hoger niveau. We willen richting geven en ruimte bieden. Sleutel tot succes is daarbij de vaardigheid tot samenwerken.

Op onze school durven wij te experimenteren. We zijn ons er terdege van bewust dat fouten maken niet alleen mag, maar binnen de lerende organisatie die wij zijn, een essentieel onderdeel is van onze leeromgeving.

Onze docenten maken daarbij het verschil. Zij zijn enthousiaste professionals die beschikken over een grote vakkennis en zich blijven ontwikkelen in het ondersteunen van het leerproces van de leerlingen. Een belangrijke rol in ons onderwijs is weggelegd voor het ondersteunend personeel dat beseft dat het een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van onze leerlingen.

Tijdens de hele schoolloopbaan oefenen de leerlingen in reflecteren, leerdoelen formuleren en die bereiken, keuzes maken en weer aanpassen, flexibel omgaan met veranderende eisen, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot autonome leerlingen, die eigenaar zijn van hun persoonlijke ontwikkeling. Wij hebben de ambitie dat leerlingen tenminste dat diploma halen, dat overeenkomt met het advies, dat de leerling aan het eind van het primair onderwijs meekrijgt.

Op de locatie Oosterstraat kunnen leerlingen een havo-, atheneum- of gymnasiumopleiding volgen.

De locatie Oosterstraat is Vecon Business School. Hiermee zijn wij dé school voor ondernemers van de toekomst.

Het opzetten van een mini-onderneming, het spelen van de managementgame Bizzkidz, het halen van een boekhouddiploma: dit zijn slechts enkele onderdelen van de Business School.

Vanaf leerjaar 3 kunnen leerlingen zich verdiepen in het ondernemerschap. Het is zelfs mogelijk naast het havo- of vwo-diploma, een extra diploma te behalen: Elementair Boekhouden voor havo-leerlingen en Praktijk Diploma Boekhouden voor vwo-leerlingen. Dat is uniek en een enorme meerwaarde. Een goede kennis van boekhouden en ondernemerschap geeft de leerlingen namelijk een voorsprong in het vervolgonderwijs én op een toekomst als zelfstandig ondernemer.

Load More

 

Magister

Heeft u al inloggegevens, omdat u al een kind op het Esdal heeft zitten? Dan kunt u met dit bestaande account meerdere kinderen volgen. U krijgt dus geen nieuwe inloggegevens.

Bent u uw inloggegevens kwijt, ga dan naar ‘wachtwoord Magister kwijt’. Vul uw gegevens in en u ontvangt zo spoedig mogelijk nieuwe inloggegevens.

Wij gebruiken voor de schooladministratie het programma Magister. Magister is toegankelijk voor leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), docenten en de schooladministratie. Magister is benaderbaar via pc/laptop, smartphone en tablet.

Leerlingen krijgen een inlogaccount voor Magister. Hiermee hebben zij de mogelijkheid om naast het reguliere rapport hun studievoortgang tussentijds te volgen. Tevens hebben de leerlingen toegang tot:
• agenda/rooster
• huiswerk
• absentie
• cijfers
• elo (elektronische leeromgeving)
• studiewijzers
• digitaal lesmateriaal
• Magisterberichten

De inloggegevens blijven gedurende de gehele schoolperiode geldig. Het is dus belangrijk om deze goed te bewaren. Leerlingen kunnen met deze inloggegevens inloggen op het chromebook, hun e- mail en op het netwerk van de school. Informatie hierover krijgen de leerlingen op school.

Als de leerling 18 jaar wordt, mag de leerling zelf beslissen of de ouder(s)/verzorger(s) zijn/haar gegevens in Magister mogen inzien. Standaard wordt het ouderaccount als de leerling 18 jaar is in verband met de wet- en regelgeving rondom privacy geblokkeerd. De leerling kan in Magister via instellingen toestemming geven.

Wij gebruiken voor de schooladministratie het programma Magister. Magister is toegankelijk voor leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), docenten en de schooladministratie. Magister is benaderbaar via pc/laptop, smartphone en tablet.

Het Esdal College hecht veel waarde aan de betrokkenheid van ouder(s)/verzorger(s). Door middel van Magister zijn ouder(s)/verzorger(s) in staat om de voortgang van hun kind te volgen. Natuurlijk blijft direct menselijk contact tussen ouder(s)/verzorger(s) en school onmisbaar, maar Magister is een belangrijk hulmiddel in het kader van de informatievoorziening.

Magister biedt ouder(s)/verzorger(s) toegang tot:

 • agenda/rooster
 • huiswerk
 • absentie
 • cijfers
 • inschrijfmogelijkheid ouderavonden
 • toestemmingsmodule

Om toegang te krijgen tot de gegevens krijgen ouder(s)/verzorger(s) éénmalig een inlognaam en wachtwoord via de post toegezonden. Deze inloggegevens heeft u nodig zolang uw zoon of dochter op het Esdal College zit, ook als hij/zij naar een andere locatie binnen het Esdal College gaat.

Heeft u al inloggegevens, omdat u al een kind op het Esdal College heeft? Dan kunt u met dit bestaande account meerdere kinderen volgen. U krijgt dus geen nieuwe inloggegevens.

E-mailadres
Het is van belang dat we een actueel e-mailadres van u in Magister hebben staan. Dit e-mailadres kunt u controleren en zo nodig aanpassen via het onderdeel ‘Mijn instellingen’.

Load More

 

Onze school

Het Esdal College is een veilige school met zes vestigingen waar het onderwijs kleinschalig is georganiseerd. Het is een openbare school waar alle leerlingen uit de regio welkom zijn. Iemands levensovertuiging, cultuur, huidskleur, achtergrond, sexuele geaardheid of maatschappelijke positie speelt geen rol bij de toelating.

Visie
Het Esdal College wil bijdragen aan het welbevinden en de ontwikkeling van leerlingen in een belangrijke fase van hun leven, waarin ze verregaande beslissingen moeten nemen die bepalend zijn voor de rest van hun leven. We bieden daarom goed onderwijs en goede ondersteuning op een fijne school vanuit de kernwaarden inspireren, presteren en respecteren.

Onze leidende principes:
1 Onze leerling staat centraal
2 Onze docent maakt het verschil
3 Verbinden met de omgeving van de leerling
4 We hebben hoge verwachtingen en leveren maximale inzet

Onze ambities
Het Esdal College heeft de vier leidende principes vertaald naar inspirerende en realistische ambities. Centraal in de ambities staat het woord ‘aandacht’. Daarmee bedoelen we dat we aandachtig en in verbinding continu werken aan onze belangrijkste doelstelling: bijdragen aan het welbevinden en de ontwikkeling van onze leerlingen.

Doorstroomrecht gl/tl naar havo
Vmbo-leerlingen die zijn geslaagd voor hun eindexamen vmbo-gl of -tl met een extra vak, worden drempelloos toegelaten tot de havo op de locatie Oosterstraat.

Kun jij een muziekinstrument bespelen en vind je het leuk om muziek te maken? Dan ben je van harte welkom bij het Esdal Schoolorkest. Je repeteert elke week één uur onder leiding van een dirigent. De orkestleden komen van verschillende locaties van het Esdal College en verzorgen regelmatig optredens. Elk jaar maakt het schoolorkest een buitenlandse reis. Deze reis is een combinatie van cultuur, kennismaken met het buitenland en lekker bezig zijn met muziek. Een straatoptreden maakt ook onderdeel uit van de buitenlandse reis.

Load More

 

Ouderbetrokkenheid

Eens per jaar organiseert de ouderraad een algemene ouderavond. Deze avond staat in het teken van een algemeen opvoedkundig thema, waarover een deskundige, vaak van buiten de school, een inleiding geeft. Daarnaast kent deze avond een huishoudelijk gedeelte waarin de jaarverslagen van de ouderraad aan de orde komen.

De wettelijk voorgeschreven medezeggenschap wordt op de locatie Oosterstraat vervuld door de deelraad. Uit deze deelraad hebben vier leden (één leerling, één ouder/verzorger & twee personeelsleden) ook zitting in de centrale medezeggenschapsraad van het Esdal College, waarin alle locaties zijn vertegenwoordigd. De bestuurlijke aangelegenheden waarvoor op locatie verantwoording moet worden afgelegd vallen onder de medezeggenschap van de deelraad. De raad is evenwichtig samengesteld uit een ouder-/leerling-geleding, bestaand uit vier leerlingen en vier ouders/verzorgers en een personeelsgeleding waarin acht medewerkers van de school zitting hebben. In een achttal jaarlijkse vergaderingen buigt de raad zich over beleidsmatige en financiële voornemens van de locatiedirectie. Afhankelijk van de aard van de te nemen besluiten heeft de raad, of een deel ervan, instemmingsrecht, dan wel adviesrecht. De wet medezeggenschap op scholen (WMS, www.infowms.nl) regelt per type besluit welke invloed de medezeggenschapsdeelraad kan hebben in het beslissingstraject.

Onze leerlingen die in de deelraad zitten zijn op het gebied van de medezeggenschap volwaardige raadsleden die zo hun specifieke inzichten over het voetlicht kunnen brengen.

Op dit moment bestaat de deelraad uit:

Oudergeleding
Danny Dreves, danndrev@gmail.com
Esther Ket, esther.ket@planet.nl
Gert Timmermans, gtl.timmermans@home.nl
Arnold Groote, arnoldgroote@gmail.com

Personeelsgeleding
Franck Schoonbeek (voorzitter), f.schoonbeek@esdalcollege.nl
Jan Molenaar (secretaris), j.molenaar@esdalcollege.nl
Maarten Hassink, m.hassink@esdalcollege.nl
Wilma Jansen, w.jansen@esdalcollege.nl
Johan Klabou, j.klabou@esdalcollege.nl 
Marc van der Haak, m.vanderhaak@esdalcollege.nl
Auke Oldenbeuving, a.oldenbeuving@esdalcollege.nl
Alyona Schuiling, a.schuiling@esdalcollege.nl

Leerlinggeleding
Joeri Lammerts (V6), joerilammerts@gmail.com
Gijs vd Werf (H4), gijsvanderwerf@esdalcollege.eu
Carlijn Katerberg (G3), carlijnkaterberg@esdalcollege.eu
1 vacante zetel

Ouders/verzorgers en leerlingen kunnen de vergadernotulen opvragen bij de secretaris van de (D)MR.

In de eerste maanden van het schooljaar organiseren wij informatieavonden voor elk leerjaar van elke afdeling. Op deze avonden geven wij algemene informatie over het onderwijs en de leerlingbegeleiding in het betreffende leerjaar. Op deze avonden is er gelegenheid om kennis te maken met de mentor, de leerjaarcoördinator, de decaan en de teamleider van de leerlingen.

De medezeggenschap is op het Esdal College kleinschalig georganiseerd. Het Esdal College als geheel heeft een centrale medezeggenschapsraad (MR). Deze heeft advies- dan wel instemmingsbevoegdheid over onderwerpen die betrekking hebben op het gehele Esdal College. Elke locatie heeft daarnaast een eigen deelmedezeggenschapsraad (DMR), waarvan een aantal leden is afgevaardigd naar de centrale MR.

In de medezeggenschapsraden zitten vertegenwoordigers vanuit de medewerkers, de ouders/verzorgers en de leerlingen.

Samenstelling MR

Naam Locatie Ouder/leerling/personeel
Marc van der Haak Oosterstraat Personeel (OP)
Wilma Jansen Oosterstraat Personeel (OP)
Esther Ket Oosterstraat Ouder
Carlijn Katerberg Oosterstraat Leerling
Anja Dekker Boermarkeweg Personeel (OP)
Theo Hein Boermarkeweg Personeel (OOP)
Monique Baron Boermarkeweg Ouder
Henri Zomer (voorzitter) Klazienaveen Personeel (OP)
Henry de Roo Klazienaveen Ouder
Debby Hoving Klazienaveen Ouder
Iris de Vos Esdal Vakcollege Emmen Personeel (OP)
Vacant Esdal Vakcollege Emmen Ouder
Pauél Veenstra Borger Personeel (OP)
Vacant Borger Ouder
Helma Pruijm (secretaris) Oosterhesselen Personeel (OOP)
Martin Eising Oosterhesselen Ouder

 

Ouders/verzorgers en leerlingen kunnen de vergadernotulen opvragen bij de secretaris van de (D)MR.

Ouders/verzorgers en school hebben samen verantwoordelijkheid voor hun kinderen/onze leerlingen. Alleen als er een goed contact is, kunnen er goede resultaten bereikt worden. We verwachten van de ouders/verzorgers dat zij ons op de hoogte stellen wanneer er problemen zijn met de leerling. Ouders/verzorgers mogen dit ook van de school verwachten.

Ouders/verzorgers hebben het recht om het dossier met daarin de gegevens die wij verzamelen van hun kind in te zien op school. Het eerste aanspreekpunt voor de ouders/verzorgers is de mentor van de leerling, in bepaalde gevallen is dat de leerjaarcoördinator of de decaan.

Er zijn verschillende manieren waarop wij ouders/verzorgers van informatie voorzien:

 • rapporten
 • informatieboekjes (digitaal)
 • ouderbulletin (digitaal)
 • (algemene) informatieavonden
 • keuzevoorlichtingsavonden
 • via e-mail

Voor ouders/verzorgers zijn er verschillende mogelijkheden om betrokken te worden bij onze school:

 • ouderraad
 • medezeggenschapsraad

De website www.ouders.net/ouders bevat veel informatie over onderwijs, speciaal voor ouders/verzorgers. Ook zijn hier een groot aantal veel gestelde vragen en antwoorden te lezen. Via de site kunnen vragen per e-mail worden gesteld.

Drie keer per jaar geeft de locatie Oosterstraat een ouderbulletin uit, dat via de website en e-mail wordt gepubliceerd. Hierin is informatie opgenomen over het beleid van de school, over organisatorische zaken en over activiteiten van leerlingen.

De locatie Oosterstraat heeft een eigen ouderraad. De ouderraad overlegt periodiek met de adjunct – locatiedirecteur, heeft zo een klankbordfunctie voor de locatiedirectie en adviseert over aangelegenheden betreffende ouders/verzorgers en leerlingen.

Samenstelling ouderraad Esdal College schooljaar 2020/2021:

 • Vacant – voorzitter
 • De heer Hans Geenacker – algemeen lid
 • Mevrouw Mariet Uneken – algemeen lid
 • Mevrouw Harma Woltman – algemeen lid
 • Mevrouw Fianne de Boer – algemeen lid
 • Mevrouw Marga de Wilt – algemeen lid
 • Mevrouw Marjan Arends – algemeen lid
 • Mevrouw Manon Fleurke – algemeen lid
 • Mevrouw Antoinette Scheepmaker – algemeen lid
 • Namens de schoolleiding: de heer Robert Jalving – adjunct-directeur locatie Oosterstraat – tel: 088-0009610

 Wat doet de ouderraad?
De ouderraad komt ongeveer zes keer per jaar bijeen en stelt (gevraagd of ongevraagd) zaken aan de orde die aandacht behoeven van de schoolleiding of het schoolbestuur. U kunt hierbij denken aan onderwerpen als:

 • huisvesting- en klimaatbeheersing in de school
 • roosterzaken
 • gedrag leerlingen – docenten
 • veiligheid
 • verdere ouderparticipatie
 • algemene schoolzaken

Hoewel besluitvorming binnen de ouderraad niet bindend is, functioneert de ouderraad wel als een belangrijk klankbord voor de schoolleiding.

Eén afgevaardigde uit de ouderraad heeft zitting in de deelmedezeggenschapsraad van de locatie Oosterstraat. Deze deel-MR neemt bindende besluiten met betrekking tot allerlei beleidsbepalende zaken in – en rond school en onderwijs. Ook de belangen van uw kind staan hier regelmatig centraal.

Ouders/verzorgers kunnen deel uitmaken van de ouderraad zolang zij één of meerdere kinderen op school hebben zitten. Hierdoor ontstaan er vrijwel jaarlijks vacatures, wat ook (na) dit schooljaar het geval zal zijn. Op dit moment is er ruimte voor enkele nieuwe leden. Graag komen wij daarom in contact met ouder(s)/verzorger(s) die meer betrokken willen zijn bij school, om problemen, vragen of ideeën gefundeerd onder de aandacht te brengen van de locatiedirectie en mee te praten en discussiëren binnen de ouderraad.

Wilt u lid worden van de ouderraad of hier eerst meer over weten, neem dan rustig contact op via ouderraad.oosterstraat@esdalcollege.nl.

Load More

 

Overige

De jeugdarts houdt elke 14 dagen spreekuur op school voor leerlingen die een gesprek of een onderzoek wensen. Indien de ouders/verzorgers dit wensen, kunnen zij hierbij aanwezig zijn. Alle leerlingen uit leerjaar 2 worden door de jeugdarts of verpleegkundige gezien. Alle vierdeklassers doen mee aan het project ‘Jij en je gezondheid’.

De leerlingen van leerjaar 2 worden door de assistente van de jeugdgezondheidszorg gescreend. Ouder(s)/verzorger(s) zijn hierbij in principe niet aanwezig. De leerlingen wordt gevraagd een landelijke vragenlijst over gezondheid en leefstijl in te vullen. Bij de screening worden de leerlingen gemeten en gewogen en er wordt een gehoortest gedaan. De ingevulde vragenlijst wordt eveneens besproken. Voorafgaande aan de screening ontvangen ouders/verzorgers nadere informatie.

De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige houden spreekuren op de school. Deze spreekuren zijn bedoeld voor alle leerlingen. Leerlingen en ook ouders)/verzorgers kunnen zelf een afspraak maken voor het spreekuur of hiervoor worden uitgenodigd naar aanleiding van de screening.

Ook mentoren en zorgcoördinatoren kunnen een leerling aanmelden voor het spreekuur, mits zij daarvoor toestemming hebben van de leerling en/of de ouder(s)/verzorger(s). Het spreekuur is in principe op de eigen school of op een nabij gelegen locatie. Vragen over gezichtsvermogen, gehoor, groei, ontwikkeling, gedrag en chronische ziektes kunnen met de jeugdarts worden besproken. De jeugdverpleegkundige kan helpen bij vragen rondom leefstijl, psychosociale problemen, pesten, faalangst, overgewicht, voeding en seksualiteit.

De locatie weet op welke dagen het spreekuur van de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige wordt gehouden.

Voor afspraken, vragen of advies belt u met de afspraken- en informatielijn jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar via 088-2460246 (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur). Wel graag naam en geboortedatum van de leerling en de naam van de school vermelden.

Wilt u een verhuizing of andere wijziging doorgeven? Daarvoor kan dit formulier worden gebruikt.

Klik hier om het boekje van de tweede fase te downloaden.

Vakantiedata 2020-2021
. . .

START SCHOOLJAAR 2020-2021

17 augustus 2020

stippen
HERFSTVAKANTIE

12 t/m 16 oktober 2020

stippen
KERSTVAKANTIE

21 december 2020 t/m 1 januari 2021

stippen
ROSENMONTAG

15 februari 2021

stippen
VOORJAARSVAKANTIE

22 t/m 26 februari 2021

2E PAASDAG

5 april 2021

stippen
MEIVAKANTIE (INCL. KONINGSDAG EN BEVRIJDINGSDAG)

26 april t/m 7 mei 2021

stippen
HEMELVAARTSDAG + VRIJDAG ERNA

13 en 14 mei 2021

stippen
2E PINKSTERDAG

24 mei 2021

stippen
ZOMERVAKANTIE

12 juli t/m 20 augustus 2021

Load More

 

Privacy

De functionaris gegevensbescherming (FG) is de interne toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens binnen een organisatie. De FG heeft geen formele sanctiebevoegdheden, maar wel controlebevoegdheden. Hij adviseert het schoolbestuur (bevoegd gezag) over privacy en houdt toezicht daarop, handelt vragen en klachten over privacy af, ontwikkelt interne regelingen rondom privacy en geeft advies over technologie en beveiliging. De FG heeft kennis van de organisatie en van privacywetgeving en verricht in onafhankelijkheid zijn werkzaamheden. De FG heeft dezelfde ontslagbescherming als leden van de (D)MR.

Functionaris gegevensbescherming bij het Esdal College is de heer E. Voorberg
Telefoonnummer: 088-0009699
E-mail: fg@esdalcollege.nl

Wij dienen de leerling en zijn/haar ouder(s)/verzorger(s) te informeren over privacy en toestemming te vragen voor bijvoorbeeld de publicatie van beeldmateriaal, het uitwisselen van leerlinggegevens en registratie van gegevens na uitschrijving.

Wij onderscheiden hierbij drie categorieën: leerlingen jonger dan 16 jaar, leerlingen van 16 tot 18 jaar en leerlingen van 18 jaar en ouder.

Leerlingen jonger dan 16 jaar
Als een leerling jonger is dan 16 jaar, dan beslissen de wettelijk vertegenwoordigers (ouders/verzorgers) over de privacy. De wet gaat ervan uit dat wij mogen vertrouwen op de toestemming van één ouder/verzorger. Als dat vertrouwen gegrond is, dan is de andere ouder/verzorger ook aan die toestemming gebonden. Alleen als wij weten dat de andere ouder/verzorger tegen de toestemming is, mogen wij niet afgaan op die ene toestemmingsverklaring. In dat geval moeten we van beide ouders/verzorgers schriftelijke toestemming hebben. Voor het intrekken van de toestemming is de mededeling van één ouder/verzorger voldoende. Hiervoor dient een nieuwe verklaring van toestemming te worden ondertekend.

Leerlingen van 16 tot 18 jaar
Als een leerling 16 jaar of ouder is, dan is deze zelf verantwoordelijk voor en beslist hij/zij zelf over zijn/haar eigen privacy, dus niet meer zijn/haar ouder(s)/verzorger(s).

Dit betekent dat wij de leerling informeren over privacy en vragen toestemming te geven voor bijvoorbeeld de publicatie van beeldmateriaal, het uitwisselen van leerlinggegevens en registratie van gegevens na uitschrijving. De leerling ontvangt hiervoor zo spoedig mogelijk na zijn/haar 16e verjaardag een brief met een verklaring van toestemming, met het verzoek om de verklaring van toestemming in te vullen en in te leveren bij de locatie waar de leerling onderwijs volgt. Er wordt geen brief verstuurd als de leerling in de examenklas zit en na 1 april 16 jaar wordt.

Waar in informatie van het Esdal College wordt gesproken over het informeren of toestemming vragen aan ‘ouder(s)/verzorger(s)’, bedoelen we dus ook het informeren of toestemming vragen aan leerlingen van 16 jaar of ouder (en niet meer hun ouder(s)/ verzorger(s)).

Leerlingen van 18 jaar of ouder
Als een leerling 18 jaar of ouder is, dan is deze volgens de wet meerderjarig en handelings-bekwaam. Dit heeft een aantal consequenties. Als een leerling 18 jaar of ouder is, is de leerling ons eerste aanspreekpunt. Ook kan de leerling zichzelf ziekmelden en zelf verlof aanvragen.

De leerling kan ons toestemming geven als hij/zij wil dat zijn/haar ouder(s)/verzorger(s) hun gebruikelijke taak blijven vervullen en/of recht op informatie en inzage in gegevens houden. De leerling ontvangt hiervoor zo spoedig mogelijk na zijn/haar 18e verjaardag een brief met een verklaring van toestemming, met het verzoek om de verklaring van toestemming in te vullen en in te leveren bij de locatie waar de leerling onderwijs volgt. Er wordt geen brief verstuurd als de leerling in de examenklas zit en na 1 april 18 jaar wordt.

Indien de leerling vanaf 18 jaar ons geen toestemming geeft, dan betekent dat:

 • wij ouder(s)/verzorger(s) niet langer informeren over het verzuim en de vorderingen (cijfers en resultaten) van de leerling;
 • het account van ouder(s)/verzorger(s) in Magister geblokkeerd wordt en het e-mailadres uit ons systeem gehaald wordt;
 • ouder(s)/verzorger(s) zich niet meer kunnen inschrijven voor 10-minutengesprekken;
 • wij ouder(s)/verzorger(s) zonder toestemming van de leerling niet meer voorzien van informatie/gegevens, via welke weg dan ook.

De gegevens van de leerlingen n.a.v. gesprekken en andere besprekingen worden verwerkt en bewaard. Zo kunnen we op ieder moment beschikken over de noodzakelijke gegevens, die uiteraard vertrouwelijk blijven. We houden ons daarbij aan de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), zodat de privacy van de leerling en het gezin wordt gewaarborgd. Veel gegevens kunnen ook door de ouder(s)/verzorger(s) zelf worden ingezien in Magister.

Het Esdal College heeft privacyregels vastgesteld. Deze regels zijn opgeschreven in een privacyreglement en voldoen aan nationale en internationale privacywetgeving. In dit reglement staat welke gegevens we verzamelen, waarom we dit doen, wie toegang heeft tot de gegevens en hoe we de informatie beschermen. Voor meer informatie verwijzen we naar de privacyverklaring of naar het meer uitgebreide privacyreglement.

Er kunnen goede redenen zijn waarom ouder(s)/verzorger(s) of leerlingen niet willen dat beeldmateriaal van de leerling door de school wordt gepubliceerd. Dat heeft met het wettelijke recht op privacy te maken: de ouder(s)/verzorger(s) van een leerling (of de leerling zelf, als deze 16 jaar of ouder is) beslissen zelf over de gegevens van de leerling. Daarom moet een school altijd toestemming vragen als ze beeldmateriaal van de leerling willen publiceren.

Er zijn twee uitzonderingen voor de eis om toestemming te vragen:

 1. er is geen toestemming van ouder(s)/verzorger(s) nodig voor het gebruik van beeldmateriaal in de klas en les voor onderwijskundige doeleinden, mits die beelden niet gepubliceerd worden en alleen maar in de les worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een tekenopdracht om een zelfportret te maken aan de hand van een foto.
 2. er is geen toestemming nodig voor het gebruik van een foto voor identificatiedoeleinden. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van een foto in het administratiesysteem.
  Bij het gebruik van beeldmateriaal van leerlingen gelden altijd de gewone privacyregels (zoals dataminimalisatie, dat wil zeggen dat er terughoudend moet worden omgegaan met beeldmateriaal van leerlingen).

In het toestemmingsformulier is aparte toestemming opgenomen voor verschillende categorieën. De wetgever eist dat een ouder/verzorger een goed geïnformeerde beslissing kan nemen, die ook specifiek is. Het vragen van toestemming ‘voor gebruik van foto’s door de school’ is dat zeker niet. Ook een opt-out, de mogelijkheid waarbij we er zonder tegenbericht van uitgaan dat u toestemming geeft, is in strijd met de wet.

Klassenfoto
De school mag gewoon foto’s of video’s maken, daar is geen toestemming voor nodig. Pas als de school beeldmateriaal wil gaan verspreiden, is toestemming nodig. De uitzondering op deze regel is de klassenfoto. Deze foto is een leuke herinnering voor later en het is traditie dat deze foto jaarlijks wordt gemaakt. Er kunnen goede redenen zijn waarom een ouder/verzorger niet wil dat zijn/haar kind op de klassenfoto wordt gezet, of dat de foto met zijn/haar kind bij andere ouders/verzorgers/familie van klasgenoten terecht komt.

Toestemming geven door één of twee ouder(s)/verzorger(s)
Als leerlingen jonger zijn dan 16, beslissen de wettelijk vertegenwoordigers (de ouders/verzorgers) over de privacy. De wet gaat ervan uit dat je als school mag vertrouwen op de mededelingen van één ouder/verzorger. Als dat vertrouwen terecht is, dan is de andere ouder/verzorger ook gebonden aan die mededeling. Bij het ondertekenen van de toestemmingsverklaring, mag de school dus vertrouwen op de toestemming als één ouder/verzorger die geeft. Alleen als de school weet dat de andere ouder/verzorger tegen de toestemming is, mag de school niet uitgaan van die ene ondertekening. Dan moet de school van beide ouders/verzorgers toestemming hebben. Voor het intrekken van toestemming is de mededeling van één ouder/verzorger ook voldoende.

Vragen? Neem contact op met de FG
Zijn er vragen of wilt u meer weten over privacy op school, neem dan contact op met de functionaris gegevensbescherming (FG). De functionaris gegevensbescherming op onze school is de heer E. Voorberg. U kunt hem bereiken via fg@esdalcollege.nl, tel. 088 000 9699.

De algemene contactgegevens van het Esdal College zijn:
Esdal College
t.a.v. de centrale administratie
Postbus 2041
7801 CA EMMEN

Load More

 

Protocollen-procedures-reglementen-handboeken

In geval van een echtscheiding komen ouders/verzorgers soms tegenover elkaar te staan. De school wil de leerling in een dergelijke situatie een rustige en beschermde omgeving bieden. Een conflict tussen de ouders/verzorgers mag dat niet in de weg staan. De school speelt een neutrale rol, is niet bevooroordeeld en kiest geen partij. Het belang van de leerling komt op de eerste plaats.

De school is zich bewust van de rechten van beide ouders/verzorgers, zowel bij inschrijving van leerlingen als met betrekking tot de informatieverstrekking aan ouders/verzorgers. Waar gescheiden ouders/verzorgers gezamenlijk met het gezag over hun kinderen belast zijn, heeft de school met beide ouders/verzorgers te maken: beide ouders/verzorgers moeten in beginsel instemmen met de inschrijving, beide ouders/verzorgers hebben in beginsel in gelijke mate recht op informatie. De school volgt ten aanzien van de inschrijving de leidraad die daarvoor door het ministerie van OCW is opgesteld. Inschrijving door één van de ouders/verzorgers is toegestaan. Instemming van de andere ouder/verzorger wordt verondersteld.

In het geval van gezamenlijk ouderlijk gezag is er voor de school geen aanleiding voor gescheiden ouders/verzorgers een andere wijze van inschrijving te hanteren dan bij gehuwde ouders. Aan gezamenlijk ouderlijk gezag ligt immers het uitgangspunt ten grondslag dat ouders/verzorgers overeenstemmen, althans tot overeenstemming kunnen komen over de hoofdlijnen van de opvoeding van hun kinderen. Of zij gehuwd dan wel gescheiden zijn, is hierbij niet van belang. Op grond van dit beleid krijgen beide ouders/verzorgers dezelfde informatie over de schoolprestaties van hun kind. Onder omstandigheden kan het wenselijk zijn bij de gesprekken met één van de ouders/verzorgers een derde persoon aanwezig te laten zijn. De informatie zal niet verstrekt worden als de school in verband met een beroepsgeheim de informatie ook niet aan de andere ouder zou geven. De informatie zal niet verstrekt worden als die in strijd is met de belangen van het kind.

Het Esdal College werkt met een Integriteitscode. De code is van toepassing op leerlingen, medewerkers, de directeur/bestuurder en de raad van toezicht. De Integriteitscode behelst een richtsnoer te geven voor integer handelen en de interne en externe omgangsvormen (zoals openheid, betrouwbaarheid, respect, verklaring omtrent gedrag, voorkomen belangenverstrengeling, aannemen van giften en geschenken, nevenfuncties etc.).

Klik hier voor de Integriteitscode Esdal College.

Het Esdal College heeft een Klokkenluidersregeling. Deze regeling biedt een beschrijving van de procedure die gevolgd moet worden wanneer een (op redelijke gronden gebaseerd) vermoeden van een misstand bestaat. Het Esdal College moet (in beginsel) in de gelegenheid worden gesteld om eerst zelf orde op zaken te stellen. Wanneer dat niet gebeurt, biedt de regeling de mogelijkheid om een externe melding te doen.

Klik hier voor onze klokkenluidersregeling.

Voor leerlingen is het prettig om te weten wat er van ze verwacht wordt en dat ze weten wat ze van de school, docenten en medeleerlingen mogen verwachten. Voor de school en de docenten is het goed om te weten waar ze door leerlingen op aangesproken kunnen worden. Kortom, voor iedereen in de school is het goed om te weten dat de wederzijdse rechten en plichten niet willekeurig zijn, maar van te voren zijn vastgesteld en nageleefd dienen te worden. Vandaar ons leerlingenstatuut.

Voor de duidelijkheid over wat kan en mag, voor een goede verstandhouding tussen leerlingen en docenten, voor goed onderwijs op school. Dit leerlingenstatuut mag een bijdrage zijn om dat goede onderwijs te bevorderen.

Klik hier voor het leerlingenstatuut.

De medewerkers van het Esdal College verrichten geen medische handelingen. Ook verstrekken zij geen medicijnen, ook geen aspirine, paracetamol, ibuprofen etc.

In veel gevallen is het wel goed dat school op de hoogte is van het medicijngebruik van leerlingen. De huisarts kan ouders/verzorgers hierover adviseren. Ouders/verzorgers kunnen medicijngebruik aangeven op het aanmeldingsformulier of bij de mentor of de teamleider melden. Leerlingen die in overleg met hun ouder(s)/verzorger(s) toch graag een pijnstiller willen hebben, moeten er voor zorgen dat ze iets mee nemen van huis.

Protocol voor medicijnverstrekking en medisch handelen

Met ons protocol grensoverschrijdend gedrag willen we meer inzicht geven in het fenomeen pesten en agressief gedrag. Daarnaast dient het als handvat om te reageren op verschillende situaties. Bovendien bevat het voorwaarden en activiteiten met het doel pesten en agressie zo veel mogelijk te voorkomen.

Protocol grensoverschrijdend gedrag

Het Esdal College hanteert bij signalen rond huiselijk geweld en kindermishandeling de wettelijk verplicht ingevoerde Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van deze regeling is sneller en adequater ingrijpen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. In een stappenplan is vastgelegd wat er gebeurt met een melding van kindermishandeling en/of huiselijk geweld die op school binnenkomt. En heel belangrijk, wie wat op welk moment doet. Elk personeelslid van de school is op de hoogte van de meldcode en de eigen verantwoordelijkheid daarin. Daarnaast heeft het Esdal College per locatie een aandachtsfunctionaris. De aandachtsfunctionaris is vraagbaak voor medewerkers, draagt zorg voor de scholing van collega’s, weegt signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling, raadpleegt zo nodig Veilig Thuis Drenthe en beslist zo nodig om voor betrokkenen hulp te organiseren dan wel bij het Veilig Thuis Drenthe een melding te doen.

Klik hier voor het protocol meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Elke locatie heeft een eigen aandachtsfunctionaris:

Ook heeft het Esdal College een centrale aandachtsfunctionaris:
De heer E. Voorberg
Telefoonnummer: 088 – 0009600
E-mail: e.voorberg@esdalcollege.nl

Load More

 

Rooster

In de flexuren (twee per week in de eerste twee leerjaren) hebben leerlingen de mogelijkheid om te kiezen voor extra ondersteuning bij een aantal kernvakken of te werken in stilte, kleine instructiegroepjes en grote zelfwerkgroepen.

Wij werken met lesuren van 50 minuten. De lessen beginnen ’s morgens om 8.25 uur. Er zijn twee pauzes, die voor onder- en bovenbouw verspringend verlopen. Tijdens pauzes verblijven de leerlingen in het atrium of gaan zij naar buiten. In de kantine zijn diverse consumpties verkrijgbaar.

Onderbouw (leerjaar 1 en 2)
1e uur 08.25 – 09.15 uur
2e uur 09.15 – 10.05 uur
kleine pauze
3e uur 10.20 – 11.10 uur
4e uur 11.10 – 12.00 uur
middagpauze
5e uur 12.25 – 13.15 uur
6e uur 13.15 – 14.05 uur
7e uur 14.05 – 14.55 uur
kleine pauze
8e uur 15.15 – 16.00 uur
Wij proberen te voorkomen dat de eerste klassen een 8e uur op het rooster krijgen.

Bovenbouw (leerjaar 3 t/m 6)
1e uur 08.25 – 09.15 uur
2e uur 09.15 – 10.05 uur
3e uur 10.05 – 10.55 uur
kleine pauze
4e uur 11.10 – 12.00 uur
5e uur 12.00 – 12.50 uur
middagpauze
6e uur 13.15 – 14.05 uur
7e uur 14.05 – 14.55 uur
8e uur 14.55 – 15.45 uur

Lesuitval kan door meerdere oorzaken ontstaan: door ziekte van een docent, door deelname van docenten aan excursies van andere klassen, door toetsperiodes en dergelijke. Wij proberen lesuitval zo veel mogelijk tegen te gaan, ook ter naleving van de wettelijke verplichtingen betreffende de onderwijstijd die leerlingen moet worden geboden. In de onderbouw streven wij er dan ook primair naar om uitgevallen lessen te vervangen door andere lessen of door een studie-uur waarin de leerlingen lezen onder toezicht van een docent. Wanneer dat niet lukt, wordt geprobeerd het lesrooster zo aan te passen dat er geen tussenuren voor leerlingen ontstaan.

In ieder leerjaar ontvangen de leerlingen werkwijzers per vak. In deze werkwijzers is de planning van de leerstof voor een bepaalde periode opgenomen zodat leerlingen zoveel mogelijk in staat zijn hun studie te plannen. Deze werkwijzers worden gepubliceerd via de ELO in Magister.

Load More

 

Schoolkosten

Hier vindt u de meest gestelde vragen over de schoolkosten en de vrijwillige ouderbijdrage.

1. Ik heb al eerder dit schooljaar een bedrag betaald, nu ontvang ik weer een verzoek om te betalen.
antwoord: Voor de start van het schooljaar krijgt u een verzoek voor het betalen van de (noodzakelijke) schoolkosten en in januari volgt het verzoek voor het betalen van de vrijwillige ouderbijdrage.

Schoolkosten zijn kosten voor de aanschaf van zaken en de vergoeding voor diensten waarvoor de school geen vergoeding van de overheid krijgt; het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruik van een kluisje, de aanschaf van een gereedschapskist of de kosten van een excursie. Veelal ontvangt u voor excursies in de loop van het schooljaar e-mail(s). De aanschaf, het gebruik of de deelname aan de activiteiten is vrijwillig. Zo kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om zelf de noodzakelijke gereedschapskist aan te schaffen en/of om geen gebruik te maken van het kluisje en/of om niet mee te gaan met een excursie.

De vrijwillige ouderbijdrage waarvoor u in januari een verzoek voor betaling ontvangt, is een bijdrage die aan ouder(s)/verzorger(s) wordt gevraagd voor zaken die niet essentieel zijn voor het volgen van onderwijs en waarvoor de school geen bekostiging ontvangt. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten van vieringen, de organisatie van buitenschoolse activiteiten, verzekeringen en de organisatie van ouderavonden. Deze bijdrage is, net als de (noodzakelijke} schoolkosten, vrijwillig.

2. In het betaalportaal WIS kan ik niet op de button “volgende” klikken
antwoord: U heeft nog niets aangevinkt. U dient eerst aan te geven welke artikelen u wenst af te nemen.  Mocht u niets wensen af te nemen dan kunt u klikken op de button “Niets factureren”. Mocht u hiervoor kiezen, dan gaan wij er vanuit dat u de materialen zelf aanschaft.

3. De (betaal)link in de e-mail werkt niet.
antwoord: Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
– U kunt proberen de link in een andere browser te openen (de meest gebruikte browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge). Kopieer hiervoor de uitgebreide link onderaan de e-mail en plak deze in de adresbalk van de andere browser en bevestig dit.
– U kunt proberen de link op een ander device te openen: Dus op een PC, laptop, tablet of mobiele telefoon.
– Het kan ook zijn dat u geen artikelen heeft aangevinkt (zie vraag 2. hierboven)

4. Ik heb artikelen aangevinkt, maar kan niet het hele bedrag voor het einde van de zomervakantie voldoen.
antwoord: U heeft de mogelijkheid om te kiezen voor betaling in twee termijnen. Als u de eerste termijn voor het einde van de zomervakantie betaald heeft, krijgt u de artikelen gewoon uitreikt.

5. Ik heb deze factuur al betaald (Zelf, via Webwinkel Meedoen of Participatiewebshop).
antwoord: Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk al betaald voordat u de e-mail van school met het verzoek om betaling van de schoolkosten hebt ontvangen. Deze betalingen zijn nog niet volledig verwerkt.
Wilt u in dat geval een e-mail naar schoolkosten@esdalcollege.nl sturen met daarin vermelding van het bedrag, de datum van betaling, het bankrekeningnummer waarmee u heeft betaald en het rekeningnummer waarnaar u het bedrag heeft overgemaakt?

6. Ik heb een vraag, maar kan de school niet telefonisch bereiken.
antwoord: Wij verzoeken u om uw vraag te e-mailen naar schoolkosten@esdalcollege.nl. Mocht u toch willen bellen, bel dan tijdens schoolweken ’s ochtends tussen 10.30 uur en 12.00 uur.

7. Ik heb een vraag gemaild naar schoolkosten@esdalcollege.nl maar krijg geen antwoord.
antwoord: Tijdens de schoolvakanties is het administratief personeel niet aanwezig op de school. Er wordt getracht uw e-mail(s) zoveel mogelijk te beantwoorden. Na de schoolvakantie ontvangt u zo spoedig mogelijk antwoord.

8. Deze factuur is niet voor mij, maar voor mijn ex-partner.
antwoord: De e-mail met een link naar het portaal waar de factuur te vinden is, wordt verstuurd naar de financieel verantwoordelijke ouder, zoals dit op het aanmeldingsformulier is ingevuld. Mocht dit niet correct zijn, stuur dan een e-mail naar schoolkosten@esdalcollege.nl met de juiste gegevens.

9. De tenaamstelling of de adresgegevens klopt/kloppen niet.
antwoord: Stuur een e-mail naar schoolkosten@esdalcollege.nl met de juiste gegevens.

10. Ik ben de factuur en/of de bijbehorende e-mail kwijt.
antwoord: Kijk eerst in de spam-box van uw e-mail of de e-mail daar terecht is gekomen. De e-mail is afkomstig van “Financiële Administratie Esdal College ;”. U kunt ook een e-mail uit het vorige schooljaar of eerder gebruiken, u komt dan ook in het betaalportaal terecht. U kunt uiteraard ook een kopie aanvragen via het e-mailadres schoolkosten@esdalcollege.nl

11. Ik heb geen e-mail/factuur ontvangen.
antwoord: Zie het antwoord bij vraag 10.

12. Ik zit in de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen).
antwoord: Probeer de vordering in te dienen bij de bewindvoerder en stel ons daarvan op de hoogte door een e-mail te sturen naar schoolkosten@esdalcollege.nl. Kijk ook bij het antwoord op de volgende vraag.

13. Ik kan de schoolkosten niet betalen vanwege mijn financiële situatie. Wat zijn de mogelijkheden?

Participatieregeling gemeente Emmen/Webwinkel Meedoen in Borger-Odoorn
Ouders/verzorgers met een minimuminkomen die woonachtig zijn in de gemeente Emmen of de gemeente Borger-Odoorn kunnen een budget krijgen voor allerlei activiteiten voor hun schoolgaande kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Hiermee kunt u de schoolkosten betalen. Om dit te regelen gaat u voor de Gemeente Emmen naar de Participatiewebshop, voor de gemeente Borger-Odoorn gaat u naar Webwinkel Meedoen in Borger-Odoorn. Heb u nog geen inloggegevens, dan kunt u voor meer informatie, de voorwaarden en het aanvraagformulier voor de Gemeente Emmen hier terecht. Voor de gemeente Borger-Odoorn kunt u een aanvraag doen met het aanvraagformulier dat u kunt opvragen bij het sociaal team in uw buurt.

Stichting Leergeld
Stichting Leergeld Emmen e.o. richt zich op ouders/verzorgers van kinderen tussen de 4 en 18 jaar, die een laag inkomen hebben en voor wie de kosten van school en buitenschoolse activiteiten nauwelijks op te brengen zijn. Het aantoonbaar inkomen moet beneden 120% van het bijstandsniveau liggen. U kunt hier een aanvraag indienen. Mocht u hiervoor kiezen, stel ons dan ook op de hoogte door een e-mail te sturen naar schoolkosten@esdalcollege.nl.

Participatieregeling, Stichting Leergeld gemeente Emmen
Ouders/verzorgers die de ouderbijdrage niet kunnen betalen vanwege hun financiële situatie en die woonachtig zijn in de gemeente Emmen, kunnen mogelijk gebruik maken van de Participatieregeling of Stichting Leergeld.

Meedoen in Borger-Odoorn
Ouders/verzorgers met een minimuminkomen die woonachtig zijn in de gemeente Borger-Odoorn, kunnen bij de gemeente Borger-Odoorn een budget krijgen voor allerlei activiteiten voor hun schoolgaande kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Hiermee kunt u de schoolkosten en de ouderbijdrage betalen.

Om dit te regelen gaat u naar de Webwinkel Meedoen in Borger-Odoorn via meedoen.borger-odoorn.nl. Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een aanvraag doen met het aanvraagformulier dat u kunt opvragen bij het sociaal team in uw buurt.

Gemeente Coevorden
Ouders/verzorgers van leerlingen woonachtig in de gemeente Coevorden die bepaalde zaken niet kunnen bekostigen, kunnen een mail sturen naar doemeepas@coevorden.nl. De gemeente Coevorden gaat vervolgens kijken of zij zelf iets kan betekenen of dat er wellicht een stichting geraadpleegd kan worden.

Betalingsregeling
Als u liever het bedrag in meerdere termijnen betaalt, dan kunt u een verzoek hiervoor e-mailen naar schoolkosten@esdalcollege.nl. Vermeld in uw e-mail het debiteuren- en factuurnummer (dit kunt u vinden rechtsboven op de factuur), de naam van de leerling en n hoeveel termijnen u wenst te betalen.

Kwijtschelding
Indien u hier gebruik van wilt maken, dient u toestemming te verkrijgen van de locatiedirecteur. De school verleent onder de volgende omstandigheden gehele of gedeeltelijke kwijtschelding, op verzoek van de wettelijke vertegenwoordiger:
a. het gezinsinkomen is lager dan 100% van de voor de wettelijke vertegenwoordiger geldende bijstandsnorm;
of
b. op de wettelijke vertegenwoordiger is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen van toepassing verklaard;
of
c. er zijn aantoonbare financiële problemen, ter beoordeling aan de locatiedirectie.
Stuur dan een verzoek met de redenen van kwijtschelding en vermeld het debiteuren- en factuurnummer (deze kunt u vinden rechtsboven op de factuur) en de naam van de leerling.
Stuur deze gegevens per e-mail naar schoolkosten@esdalcollege.nl of per brief naar Esdal College schoolkosten, Postbus 2041, 7801 CA te Emmen.

Wij wijzen u graag op de participatieregeling schoolgaande kinderen van de gemeente Emmen en de gemeente Borger-Odoorn. Ouders/verzorgers met een minimuminkomen die woonachtig zijn in die gemeentes kunnen een budget krijgen voor allerlei activiteiten voor hun schoolgaande kinderen tussen 4 en 18 jaar. Te denken valt bijvoorbeeld aan de vrijwillige ouderbijdrage of excursies.

Voor meer informatie, de voorwaarden en het aanvraagformulier, zie www.participatiewebshop.emmen.nl en www.borger-odoorn.nl/meedoen.

De gemeente Coevorden heeft het Rudie Zwols Fonds, meer informatie is te vinden op de website www.rudiezwolsfonds.nl.

Het streven van het Esdal College is om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden. Daarnaast vinden we het erg belangrijk dat ouder(s)/verzorger(s) voorafgaand aan het schooljaar weten wat de schoolkosten zijn. Als school hebben we dan ook de gedragscode schoolkosten ondertekend. Deze code is opgesteld door de ouderorganisaties, bestuursorganisaties, alsmede de VO-raad.

Wat bedoelen we met schoolkosten?
Voor een goed begrip onderscheiden we twee soorten schoolkosten, te weten:

 1. (Noodzakelijke) schoolkosten: Dit zijn kosten voor de aanschaf van zaken en de vergoeding voor diensten waarvoor de school geen vergoeding van de overheid krijgt. Bijvoorbeeld het gebruik van een kluisje, de aanschaf van een gereedschapskist of de kosten van een excursie. De aanschaf van deze zaken en het betalen van een vergoeding voor deze diensten zijn vrijwillig. Zo kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om zelf de noodzakelijke gereedschapskist aan te schaffen en/of om geen gebruik te maken van het kluisje en/of om niet mee te gaan met een excursie. Omdat deze schoolkosten per opleiding en locatie kunnen verschillen, is op de website van de locatie een overzicht opgenomen van deze schoolkosten. Waarbij dus het gebruik van de aangeboden diensten en goederen en daarmee ook de betaling ervan vrijwillig is.
 2. De vrijwillige ouderbijdrage: deze bijdrage wordt aan ouder(s)/verzorger(s) gevraagd voor zaken en diensten waar de ouder(s)/verzorger(s) voor kunnen kiezen, die niet essentieel zijn voor het volgen van onderwijs en waarvoor de school geen bekostiging ontvangt, deze bijdrage is vrijwillig. De vrijwillige ouderbijdrage is dit jaar met instemming van de oudergeleding van de medezeggenschapsraad vastgesteld op € 50.

Voor de schoolkosten hanteert het Esdal College de volgende uitgangspunten:

 • De hoogte van de schoolkosten mag voor ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen geen belemmering vormen om het verplichte onderwijsprogramma te volgen. Daarom spant de school zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden met behoud van kwaliteit.
 • De locatiedirectie bespreekt jaarlijks voorafgaand aan het nieuwe schooljaar de hoogte, bestemming en de ontwikkeling van de schoolkosten met de oudergeleding van de deelraad. Na instemming door de oudergeleding van de deelraad worden de schoolkosten vastgesteld.
 • De locatiedirectie bespreekt jaarlijks voor het eind van het schooljaar de inkomsten en uitgaven van de schoolkosten van dat schooljaar met de oudergeleding van de deelraad.
 • De kerndirectie bespreekt jaarlijks voorafgaand aan het nieuwe schooljaar de hoogte, bestemming en de ontwikkeling van de vrijwillige ouderbijdrage met de oudergeleding van de medezeggenschapsraad. Na instemming van de oudergeleding van de medezeggenschapsraad wordt de vrijwillige ouderbijdrage vastgesteld.
 • De school informeert de ouder(s)/verzorger(s) op een inzichtelijke wijze over de schoolkosten en de vrijwillige ouderbijdrage.
 • De school vraagt ouders/verzorgers of zij gebruik willen maken van de goederen en/of diensten (schoolkosten) en of ouders/verzorgers de vrijwillige ouderbijdrage willen betalen. Daarna stuurt de school een rekening naar de ouders/verzorgers met een duidelijke specificatie van de noodzakelijke schoolkosten en vrijwillige ouderbijdrage.
 • De school heeft een reductie- en kwijtscheldingsregeling voor de noodzakelijke schoolkosten.

Inning schoolkosten
Voorafgaand aan het schooljaar ontvangen ouder(s)/verzorger(s) een e-mail met daarin een toelichting over de inning van schoolkosten. In deze mail wordt onder meer uitgelegd dat het gebruik en/of de afname van de aangeboden producten en diensten vrijwillig is. Indien de ouder(s)/verzorger(s) aangeven gebruik te willen maken van de aangeboden producten en/of diensten, dient er betaald te worden. De betaling van geleverde producten en/of diensten gaat via een ouderportaal waarin de specificatie en de betaalmogelijkheid via iDEAL te vinden zijn. De kosten voor de meeste excursies worden in de loop van het schooljaar in rekening gebracht. Door middel van een e-mail worden de ouder(s)/verzorger(s) hierop geattendeerd.

Betalingsregeling voor de schoolkosten
Als u liever het bedrag in meerdere termijnen betaalt, dan kunt u een verzoek hiervoor mailen naar schoolkosten@esdalcollege.nl. Vermeld in uw e-mail het debiteuren- en factuurnummer (dit kunt u vinden rechtsboven op de factuur), de naam van de leerling en in hoeveel termijnen u wenst te betalen.

Participatieregeling, Stichting Leergeld gemeente Emmen
Ouders/verzorgers die de ouderbijdrage niet kunnen betalen vanwege hun financiële situatie en die woonachtig zijn in de gemeente Emmen, kunnen mogelijk gebruik maken van de Participatieregeling of Stichting Leergeld: https://www.leergeld.nl/emmen/doe-een-aanvraag/

Meedoen in Borger-Odoorn
Ouders/verzorgers met een minimuminkomen die woonachtig zijn in de gemeente Borger-Odoorn, kunnen bij de gemeente Borger-Odoorn een budget krijgen voor allerlei activiteiten voor hun schoolgaande kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Hiermee kunt u de schoolkosten en de ouderbijdrage betalen.

Om dit te regelen gaat u naar de Webwinkel Meedoen in Borger-Odoorn via meedoen.borger-odoorn.nl. Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een aanvraag doen met het aanvraagformulier dat u kunt opvragen bij het sociaal team in uw buurt.

Rudie Zwols Fonds Coevorden
De gemeente Coevorden heeft het Rudie Zwols Fonds, meer informatie is te vinden op www.rudiezwolsfonds.nl.

Kwijtschelding van de schoolkosten
Indien u hier gebruik van wilt maken, dient u toestemming te verkrijgen van de locatiedirecteur. De school verleent onder de volgende omstandigheden gehele of gedeeltelijke kwijtschelding, op verzoek van de wettelijke vertegenwoordiger:

a. het gezinsinkomen is lager dan 100% van de voor de wettelijke vertegenwoordiger geldende bijstandsnorm;
of
b. op de wettelijke vertegenwoordiger is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen van toepassing verklaard;
of
c. er zijn aantoonbare financiële problemen, ter beoordeling aan de locatiedirectie.

Stuur een verzoek met de redenen van kwijtschelding en vermeld het debiteuren- en factuurnummer (deze kunt u vinden rechtsboven op de factuur) en de naam van de leerling.
Stuur deze gegevens per e-mail naar schoolkosten@esdalcollege.nll of per brief naar Esdal College schoolkosten, Postbus 2041, 7801 CA te Emmen.

Schoolkosten locatie Oosterstraat 2020-2021.

Stichting Leergeld Emmen e.o. richt zich op ouders/verzorgers van kinderen tussen de 4 en 18 jaar, die een laag inkomen hebben en voor wie de kosten van school en buitenschoolse activiteiten nauwelijks op te brengen zijn. Het aantoonbaar inkomen moet beneden 120% van het bijstandsniveau liggen. U kunt hier een aanvraag indienen.

Voor leerlingen onder de 18 jaar kan vóór het eind van het kalenderjaar een tegemoetkoming in de studiekosten worden aangevraagd. Deze vergoeding is afhankelijk van het belastbare inkomen van de ouder(s)/verzorger(s). Leerlingen in het voortgezet onderwijs van 18 jaar en ouder en ouder(s)/verzorger(s) kunnen zelf in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Aanvraagformulieren zijn op school verkrijgbaar. Nader informatie vindt u op de website van de DUO-IB-Groep: www.duo.nl

Ouders/verzorgers die de schoolkosten niet kunnen betalen vanwege hun financiële situatie en die woonachtig zijn in de gemeente Emmen, kunnen mogelijk gebruik maken van de Participatieregeling of Stichting Leergeld.

Stichting Leergeld Emmen e.o.
Postbus 97
7800 AB Emmen
Tel: 06 – 272 899 80
info@leergeldemmen.nl

Load More

 

Toetsing en overgang

Het is mogelijk om binnen het Esdal College over te stappen naar een van de andere locaties, bijvoorbeeld omdat een leerling de capaciteiten heeft om van de kaderberoepsgerichte leerweg naar de mavo over te stappen, of van mavo naar havo.

Elke locatie heeft de eisen, waaraan voldaan moet worden bij een overstap, opgenomen in de overgangsnormen.

Over de bevordering naar een hoger leerjaar beslist de schoolleiding op advies van de docentenvergadering. Voor bevordering en verblijfsduur gelden de volgende regels:

 1. Voor de gehele schoolloopbaan gelden de volgende regels:
  A. Een leerling mag niet meer dan drie jaar besteden aan twee opeenvolgende leerjaren in hetzelfde schooltype, dan wel dezelfde leerweg.
  B. Voor de leerling geldt de volgende maximale verblijfsduur:
  a. de maximale verblijfsduur voor de leerjaren 1 tot en met 4 mavo/vmbo-b/k, bedraagt 6 jaar
  b. de maximale verblijfsduur voor de leerjaren 1 tot en met 3 havo/vwo, bedraagt 4 jaar
  c. de maximale verblijfsduur voor de leerjaren 4 en 5 havo, bedraagt 3 jaar;
  d. de maximale verblijfsduur voor de leerjaren 4, 5 en 6 vwo, bedraagt 4 jaar. Indien een leerling in de voorexamenklas doubleert en hij vervolgens voor het eindexamen zakt, dan heeft de leerling het recht om de eindexamenklas te herhalen. Het
  bepaalde onder A. en B. is dan niet van toepassing.
 2. Indien een leerling niet voldoet aan A. of B., is hij verplicht door te stromen naar een ander schooltype, dan wel een andere leerweg.
 3. De jaren, die een leerling op een ander schooltype/leerweg en/of op een andere school heeft doorgebracht, tellen hierbij mee alsof ze op zijn of haar huidige schooltype zijn doorgebracht.
 4. In zeer bijzondere omstandigheden kan van de bovenstaande regels worden afgeweken, onder kennisgeving aan de directeur/bestuurder.

Onderbouw
Ouders/verzorgers kunnen via Magister voortdurend op de hoogte blijven van de behaalde cijfers van hun zoon of dochter. Om papiergebruik te verminderen delen wij nog eenmaal per jaar (eind januari) een tussenstand uit. Deze tussenstand geeft het voortschrijdend gemiddelde weer van de in de loop van de behaalde cijfers in het eerst helft van het schooljaar. Naar aanleiding van deze tussenstanden/ rapporten worden de ouder(s)/verzorger(s) twee keer per jaar in de gelegenheid gesteld om met docenten te spreken. De aanmelding daarvoor verloopt via het ouderaccount in Magister. Het eindrapport is bepalend voor de bevordering van de leerling. Vanuit de brugklas wordt een leerling gericht bevorderd naar het tweede leerjaar (mavo, havo, atheneum of gymnasium). Het eindrapport van leerjaar 2 en 3 is bepalend voor wel of niet bevorderen naar het volgende leerjaar.

Bovenbouw
Ouders/verzorgers kunnen via Magister voortdurend op de hoogte blijven van de behaalde cijfers van hun zoon of dochter. Om papiergebruik te verminderen delen wij nog eenmaal per jaar (medio februari) een tussenstand uit. Deze tussenstand geeft het voortschrijdend gemiddelde weer van de in de loop van het schooljaar behaalde cijfers. Het eindrapport is bepalend voor wel of niet bevorderen naar het volgende leerjaar. De normen voor de bevordering van de leerlingen staan in de PTA’s. Behalve gewone proefwerken, die meetellen voor het rapport, maken de leerlingen in de bovenbouw vanaf het vierde leerjaar ook tentamens, opdrachten voor handelingsdelen en praktische opdrachten die meetellen voor het examen.

Ook voor ouders/verzorgers van leerlingen in de bovenbouw is er gelegenheid om tijdens het docentenspreekuur over de behaalde resultaten te spreken.  In schooljaar 2020-2021 doen we in de bovenbouw van het vwo een pilot om het docentenspreekuur te vervangen door een driehoeksgesprek tussen leerling, ouder(s)/verzorger(s) en mentor. De regie van zo’n gesprek ligt bij de leerling.

Load More

 

Veiligheid

Wij hebben een vast aanspreekpunt bij de politie van Emmen: de jeugdagent. Deze is regelmatig in of bij de school te vinden. Zij adviseert de school over fysieke en sociale veiligheid buiten het schoolgebouw.

Het Esdal College wil voor alle leerlingen en medewerkers een veilige school zijn, zowel op terrein van de sociale- als de fysieke veiligheid.

Om te zorgen voor een veilig leer- en leefklimaat hebben we schoolregels afgesproken en is er een protocol grensoverschrijdend gedrag dat jaarlijks met alle leerlingen en medewerkers besproken wordt. Pesten en ander grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd.

De mentor is voor de leerlingen belangrijk; bij de mentor kan de leerling terecht met vragen en problemen.

Het Esdal College heeft op elke locatie vertrouwenscontactpersonen voor leerlingen en medewerkers. Ook is er een externe vertrouwenspersoon door de school aangesteld.

Elke locatie heeft een schoolveiligheidsplan, in dit plan zijn alle veiligheidsaspecten beschreven.

Load More

 

Voorzieningen

Aansprakelijkheidsverzekering
Als onder schooltijd een leerling schade wordt toegebracht waarvoor de school aansprakelijk kan worden gesteld, is de aansprakelijkheidsverzekering van school van toepassing. Daarnaast is meeverzekerd de aansprakelijkheid van de leerlingen ten gevolge van handelen of nalaten ervan gedurende en/of verband houdende met schoolse activiteiten, zoals excursies, werkweken, stages e.d. Deze aansprakelijkheid is uitdrukkelijk secundair verzekerd; dit betekent dat andere verzekeringen, zoals de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, voorgaan.

Ongevallenverzekering
Ten behoeve van de leerlingen is een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering biedt dekking in geval van blijvende invaliditeit en overlijden als gevolg van een ongeval. Het ongeval dient gebeurd te zijn tijdens het verblijf op school of tijdens het komen en gaan van/naar school, echter met een maximum van een uur voor en na schooltijd. Wilt u als ouders/verzorgers een beroep doen op een verzekering van de school, neem dan contact op met de heer E. Voorberg van het Centraal Bureau via 088 – 000 9 600 of via e.voorberg@esdalcollege.nl.

Boeken en digitale leermiddelen worden door de school betaald. Voor leerlingen zijn ze dus gratis, maar ze blijven eigendom van de school. Aan het eind van het schooljaar moeten de meeste boeken weer worden ingeleverd. De leerlingen zorgen er daarom voor dat ze goed en voorzichtig met de leermiddelen omgaan.

De boeken worden geleverd door Van Dijk Educatie. Belangrijk is dat de boeken bij ontvangst gecontroleerd worden.

Voor vragen en onduidelijkheden kunt u terecht bij de boekencoördinator van de locatie:

Als een leerling een boek verliest, wordt deze opnieuw geleverd. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. De locatie controleert aan het einde van het schooljaar de staat van de boeken. Indien nodig wordt er een schadevergoeding in rekening gebracht.

Leerlingen, die van ver met de bus komen en het eerste lesuur onmogelijk op tijd kunnen zijn, komen in aanmerking voor een buspasje waarmee zij (alleen het eerste lesuur) tot de les worden toegelaten. Zo’n pasje kunnen de leerlingen bij de conciërge aanvragen.

Als de leerlingen bij ons op school komen, kunnen ze een kluisje huren. Hier kunnen ze de boeken die ze niet direct nodig hebben, hun gymkleding etc. in opbergen. We adviseren iedereen om geen waardevolle spullen mee te nemen als dat niet nodig is.

In de school is een aantal studieruimten. In deze ruimten kunnen leerlingen zelfstandig studeren en werken. Deze studieruimten zijn om echt te studeren en niet bedoeld als overblijfruimte; eten en drinken is daar niet toegestaan.

De locatie Oosterhesselen en het Esdal Vakcollege Emmen hebben taalklassen. In deze klassen worden leerlingen opgevangen die nog maar kort in Nederland wonen. Zij krijgen een aangepast lesprogramma, waarin het vak Nederlands de belangrijkste plaats inneemt.

In de TaalWerkPlaats krijgen anderstalige leerlingen die het reguliere onderwijs bij ons volgen en die het Nederlands nog niet op het vereiste niveau beheersen, extra taalondersteuning. De taalondersteuning wordt, naar behoefte, een aantal uren per week aangeboden. De TaalWerkPlaats is op vaste tijden geopend en er is een ervaren NT2-docent aanwezig.

Door deze taalondersteuning kunnen de leerlingen:

 • sneller en beter integreren
 • de reguliere vakken beter volgen
 • doorstromen naar het juiste niveau

Het is wettelijk toegestaan dat een reguliere dagschool leerlingen onder bepaalde voorwaarden uitbesteedt bij een andere school, bijvoorbeeld aan een MBO. Zo vragen jaarlijks enkele leerlingen en/of hun ouders/verzorgers toestemming voor uitbesteding bij het volwassenenonderwijs (vavo) om daar een sprintopleiding te volgen.

De directie van het Esdal College geeft deze toestemming in zeer uitzonderlijke gevallen:

 • alleen als een leerling niet meer op onze school terecht kan, bijvoorbeeld omdat hij/zij de maximale verblijfsduur heeft overschreden en van school moet (zie bevordering en verblijfsduur);
 • bij zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld als een leerling als gevolg van ziekte of familieomstandigheden op een leeftijd is gekomen dat het niet verantwoord is om de leerling in een reguliere klas te plaatsen.

Als de schoolloopbaan van een leerling normaal verloopt, is vavo of een sprintopleiding niet aan de orde; ook niet na het behalen van het mavodiploma. Voor de goede orde wordt erop gewezen dat de locatieleiding bepaalt wat uitzonderlijke gevallen zijn en legt deze voor aan de directie van het Esdal College.

Voor leerlingen vanaf leerjaar 2 die nipt zijn blijven zitten, bestaat de mogelijkheid dat zij worden uitgenodigd voor de zomerschool. In de zomervakantie volgen zij dan twee weken les, waarna een toets wordt afgenomen. Wanneer ze deze toets voldoende maken, zijn de leerlingen alsnog bevorderd naar het volgende leerjaar.

De school bepaalt welke leerlingen worden uitgenodigd en welk vak zij gaan doen. Het betreft leerlingen voor wie zittenblijven om aantoonbare redenen niet wenselijk wordt geacht. Leerlingen kunnen zich niet zelf voor dit programma aanmelden of door hun ouder(s)/verzorger(s) worden aangemeld.

Load More