Begeleiding

Begeleiding

Wij willen jou de kans geven om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Wat wij ook heel belangrijk vinden is de zorg voor en de begeleiding van onze leerlingen. Jij moet je evenwichtig kunnen ontwikkelen met aandacht voor hoofd, hart en handen. Wij hebben leerlingbegeleiders die jou hulp en steun bieden als je dat nodig hebt.

Begeleidingslessen

Begeleidingslessen

Sociale vaardigheden
Contacten leggen met andere kinderen  lastig?  Te vaak te boos reageren of laat je juist teveel over je heenlopen?  Bij ons kan je in een groepje  leren dat anders te doen!

Philotes (sociale weerbaarheid)
Onze nieuwe leerlingen in klas 1 zijn aan het begin van hun eerste jaar  op zoek naar duidelijkheid en evenwicht in deze nieuwe situatie. 

Het gaat dan onder andere om:

  • Hoe gaan we hier met elkaar om, wat kan wel en wat niet? 
  • We krijgen meer vrijheid maar ook meer verantwoordelijkheid.
  • We willen bij een groep horen, populair zijn, vrienden maken, grenzen op zoeken.

Deze thema’s  komen  in een aantal bijeenkomst onder de naam Philotes aan de orde. Goed met elkaar omgaan, verantwoordelijkheid leren dragen: daar gaat het in deze training om.

Faalangst
Wel goed geleerd, maar op school lukt het niet? Als een leerling blokkeert door de druk die hij/zij voelt, dan spreken we van faalangst. Het start met een intakegesprek. Daarin geeft een leerling aan wat te willen leren.  Daarna leren de leerlingen in een kleine groep leerlingen hun faalangst de baas te worden!

Ondersteuning bij het leren
Op advies van de basisschool en na bij ons in klas 1 en 3 af te nemen Cito-toetsen, bieden we leerlingen bij wie wij achterstanden constateren extra ondersteuning aan op de volgende gebieden:

  • Taalverzorging: extra ondersteuning voor het vak Nederlands: spelling, grammatica, interpunctie: het komt allemaal aan de orde.
  • Begrijpend lezen: goed lezen is in school van het allergrootste belang, maar hoe doe je dat? De aanpak van goed lezen leer je in een kleine groep.
  • Rekenen en wiskunde: rekenen blijft op school belangrijk tot aan het eindexamen. Alle basisregels van het rekenen worden in een kleine groep nog eens herhaald.
  • Engels: ook Engels blijft op school belangrijk tot aan het eindexamen. Alle basisregels van het vak Engels worden in een kleine groep nog eens herhaald.

Decaan

Decaan

De decaan adviseert leerlingen en ouders bij vragen over vakkenpakket en vervolgopleidingen. Mevrouw I. Tien is de decaan van de locatie Boermarkeweg. Zij is te bereiken via telefoonnummer 088-0009620 op:

Maandag: 8.30 uur tot 11.30 uur
Dinsdag: 8.30 uur tot 11.00 uur
Donderdag: 8.30 uur tot 16.30 uur
Vrijdag: 8.30 uur tot 12.00 uur

Of via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klas 2: Presentatie voorlichting 10 oktober 2017

Klas 3: Voorlichting pakketkeuze en business school  11 januari 2018

Klas 4: Presentatie voorlichting  20 september 2018

 

Mentoraat

Mentoraat

De mentor is het eerste aanspreekpunt voor zaken rondom de leerling. Dat geldt, zowel voor leerlingen, ouders als docenten. Omdat een vertrouwensband tussen leerling en mentor van belang is, streven we ernaar de leerlingen twee jaar lang dezelfde mentor te geven.  De mentor helpt en ondersteunt de leerlingen bij de dagelijkse gang van zaken.  Leren de weg te vinden in de school en bij het leren. Conflictjes in de klas bespreekbaar maken en oplossen. Zorgen voor  goede persoonlijke  verhoudingen en een goed werkklimaat in de klas.

Dyslexie/dyscalculie

Dyslexie/dyscalculie

Dyslexie
Als uw kind dyslexie heeft of dat na onderzoek bij ons op school wordt vastgesteld, dan krijgt uw kind een Esdal-dyslexiepaspoort. In een gesprek met uw kind wordt vastgesteld welke ondersteunende maatregelen uw kind nodig heeft om goed met zijn dyslexie om te kunnen gaan. Die maatregelen nemen we op in het dyslexiepaspoort.

Dyscalculie
Ook voor kinderen met een dyscalculieverklaring hebben we ondersteuning. De leerling mag, als een deskundige dat verklaart, langer over het maken van toetsen doen en altijd gebruikmaken van een rekenmachine.

Lees meer: Dyslexie/dyscalculie

Meer nieuws Abonneren op het nieuws via: e-mail